Artsen zonder Grenzen

Libië: honderden migranten zonder zorg en veiligheid

31-08-2011

Honderden kwetsbare migranten en vluchtelingen zitten in Tripoli vast in gevaarlijke omstandigheden, zonder medische zorg en veiligheid. Artsen zonder Grenzen is begonnen is met het bieden van basisgezondheidszorg aan twee kampen met vluchtelingen. De mensen hebben dringend bescherming en hulp nodig.

Vluchtelingen

Eén groep van ongeveer 1.000 vluchtelingen en migranten leeft in en rond boten op een verlaten militaire basis in Tripoli. Een andere groep van ongeveer 200 mensen heeft onderdak gezocht in een boerderij na het uitbreken van de gevechten in het zuidelijke deel van Tripoli.

Geweld

"Veel van deze mensen zijn al gevlucht voor geweld in hun land van oorsprong zoals Somalië, Sudan of andere Afrikaanse landen", zegt Simon Burroughs, noodhulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Tripoli. "Sommigen zijn naar deze geïmproviseerde kampen gekomen om per boot naar Europa te vluchten, anderen om het geweld in Tripoli te ontvluchten. Ze zitten er allen vast en kunnen nergens heen."

Consulten

Artsen zonder Grenzen heeft op beide plaatsen medische consulten geboden en zal drinkwater en materiaal als zeep en andere verzorgingsproducten uitdelen.

Klachten

"Velen van hen hebben luchtweginfecties, huidziektes en spijsverteringsproblemen," zegt Paulo Reis, medisch coördinator voor Artsen zonder Grenzen. "Deze klachten zijn veroorzaakt door hun slechte leefomstandigheden. Veel medische problemen die we behandelden zijn ook gerelateerd aan stress, zoals slaapproblemen door constante angst."

Bedreigd

De patiënten vertellen ons dat ze de geïmproviseerde kampen niet kunnen verlaten omdat ze bang zijn te zullen worden lastiggevallen, mishandeld of gearresteerd. Ze vertelden hoe ze `s nachts werden bedreigd door onbekende gewapende mannen. De migranten in de boerderij hebben inmiddels het bevel gekregen onmiddellijk te vertrekken.

Bescherming

Artsen zonder Grenzen doet een beroep op de nationale autoriteiten, het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) de bescherming en de basisbehoeften van deze vluchtelingen en migranten die vastzitten in Tripoli te verzekeren.

Toegang

Artsen zonder Grenzen, die humanitaire hulp biedt aan vluchtelingen en migranten in Tunesië en Zuid-Italië, wijst erop dat de internationale grenzen moeten open blijven. Zowel de buurlanden als de Europese regeringen moeten de toegang tot asielprocedures en humane opvangcondities garanderen.

Steun

In Tripoli blijven onze teams de overbelaste ziekenhuizen ondersteunen met medische voorraden en personeel waar nodig. De medische en chirurgische teams van Artsen zonder Grenzen werken in het Centrale Ziekenhuis en in het Ben Ashour ziekenhuis in Tripoli. Woensdag 30 augustus is een boot met tien ton medisch en logistiek materiaal aangekomen in Tripoli.

Bekijk eerdere berichtgeving over onze noodhulp in Libië