D66

woensdag 31 augustus 2011

Rutte, zet door met ambitie minder bestuur!

D66-Kamerlid Gerard Schouw is teleurgesteld dat het kabinet de ambitie niet waar maakt om het aantal provincies terug te brengen. Dit laatste blijkt vandaag uit onderzoek van de Volkskrant.

Meer bestuur

In het regeerakkoord staat: "Het kabinet komt met een voorstel tot opschaling van het provinciaal bestuur in de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), ook om nieuwe bestuurlijke hulpstructuren te voorkomen." Maar het lijkt erop dat het kabinet meer bestuur creëert door bovenop de provincies extra samenwerkingsverbanden in het leven te roepen. Schouw: "Na jaren van plannen en rapporten is de tijd van praten over minder bestuurslagen voorbij. Ik wil dat het kabinet nu eindelijk knopen doorhakt. Teleurstellend dat Rutte vastloopt in verzet van VVD-coryfeeën."

Onderwijs

Nu het kabinet de ambitie om het bestuur op te schalen niet waar maakt, wil de sociaal-liberaal weten welke bezuiniging ervoor in de plaats komt. Schouw: "Ik hoop niet dat het kabinet nog meer gaat bezuinigen op onderwijs, nu het de bezuinigingen op bestuur niet waarmaakt." De D66'er is bereid alternatieve bezuinigingen aan te dragen, zoals een vermindering van het aantal gemeenten en het opheffen van de waterschappen.