Gemeente Ede

woensdag, 31 augustus 2011

Dagvlinders in Ede

De gemeente Ede voert al ruim dertig jaar een ecologisch beheer op de bermen, het bosplantsoen en de oevers van vijvers en singels. Met het maaien van de bermen en oevers houden we rekening met de planten en dieren die hier voorkomen.
Bruine vuurvlinder.

Bruine vuurvlinder.

Het ecologisch beheer levert prachtige bloemrijke bermen op en bosplantsoenen met een kruidenrijke onderbegroeiing. Op de oevers groeit niet alleen maar riet, op veel plaatsen bestaat de begroeiing uit een kleurig mengsel van oeverplanten.

Gefaseerd maaien

De bermen worden 1 á 2 keer per jaar gemaaid. Tijdens deze maairondes maaien we niet alles in één keer af. De bermen met een lagere begroeiing maaien we tijdens de eerste maaironde in juni niet mee. Ook de oeverranden blijven dan zoveel mogelijk staan. Zelfs tijdens de tweede maaironde in september blijven, waar mogelijk, delen van de berm staan.
Door dit gefaseerde maaibeheer krijgen veel dieren, waaronder diverse soorten insecten, meer levenskansen in de stedelijke omgeving.

Vlinderroute

Al jarenlang tellen medewerkers van de afdeling Beheer tijdens de middagpauze vlinders op een zogenaamde vlinderroute. De gegevens worden aan de Vlinderstichting doorgegeven. Maar het levert de gemeente zelf natuurlijk ook informatie op over de effecten van het beheer. En leuke resultaten zijn er zeker! Dit jaar werd bijvoorbeeld de bruine vuurvlinder voor het eerst aangetroffen in de bermen bij de Eikelakkers. De bruine vuurvlinder is een schaarse dagvlinder die voorkomt op voedselarme, bloemrijke vegetaties. Ook andere vlindersoorten die kenmerkend zijn voor stabiele, bloemrijke vegetaties werden aangetroffen. Zoals het hooibeestje, zwartsprietdikkopje en het groot dikkopje. Voor deze vlinders is een gefaseerd maaibeheer belangrijk.