Gemeente Wassenaar

Verkeesrveiligheid scholieren

WASSENAAR WERKT AAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID SCHOLIEREN

In Wassenaar wordt op diverse plaatsen gewerkt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers en met name scholieren. Afgelopen periode is er vanuit het project 'Veilige schoolzones' hard gewerkt aan het uitwerken van de inventarisatie van problemen die spelen rondom de Wassenaarse scholen. Hieruit zijn zes deelprojecten geformuleerd om de verkeerssituaties rondom de scholen te verbeteren. In de begroting voor 2011 heeft de gemeenteraad hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Wethouder Dienke Dekker bij de nieuwe verkeersregelinstallatie bij het Rijnlands Lyceum op de Backershagenlaan. In het kader van het project veilige schoolzones is er half augustus een nieuw verkeerslicht geplaatst bij het Rijnlands Lyceum, waarbij nu een apart voetgangerslicht is neergezet.

"De fietstunnel onder de Rijksstraatweg door, ter hoogte van Den Deijl, is een goede aanvulling op het project veilige schoolzones", aldus wethouder Dienke Dekker. "Ook deze tunnel draagt bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Grote groepen scholieren hoeven in de toekomst niet meer het drukke kruispunt van de Rijksstraatweg over te steken, maar kunnen veilig door de tunnel. Een wens van ouders van fietsende scholieren die in 2000 al bij de gemeente is neergelegd en nu eindelijk vorm gaat krijgen en hopelijk einde van dit jaar ook gereed zal zijn".

In het midden op de foto (v.l.n.r.) wethouder Dienke Dekker samen met de drie Wassenaarse schooldirecteuren drs. J. Leuiken (rector Rijnlands Lyceum Wassenaar), drs. B.W. Dijkmans (rector Adelbert college) en Dr. Richard L. Spradling (director American School of The Hague) en leerlingen van het Adelbert college bij de ingang van de toekomstige Fietstunnel Den Deijl.

Dhr. Dijkmans, rector van het Adelbert college, vindt een veilige oversteek uitermate belangrijk bij een zeer drukke weg als de A44. "De fietstunnel is van groot belang voor de leerlingen uit Voorschoten en voor leerlingen wonend in de oostkant van Wassenaar (Papewegse Polder). Zij, maar natuurlijk ook de andere inwoners van Voorschoten en Wassenaar, die tweemaal daags of vaker de A44 moeten oversteken, hebben behoefte aan een veilige oversteek.

In combinatie met de andere verbeteringen waaronder veilige fietspaden in Wassenaar, kan Wassenaar een voorbeeld zijn voor andere gemeenten".

Voor dhr. Spradling, director of the American School of The Hague, is het zeker stellen van de veiligheid en het welzijn van iedereen die van en naar school reist altijd een aandachtspunt. "Jonge kinderen aanleren voorzichtig te fietsen is essentieel en die taak wordt makkelijker als wij toegang hebben tot veilige, goed aangelegde fietspaden en duidelijk zichtbare voetpaden in drukke straten. De vele door de gemeente Wassenaar getroffen maatregelen ter verbetering van de veiligheid in het verkeer van de afgelopen maanden dragen eraan bij dat wij ons allemaal, al dan niet schoolgaand, met een prettig gevoel in en rondom Wassenaar kunnen voortbewegen".

"De fietstunnel maakt de oversteek van de A44 zeker veiliger", aldus dhr. Leuiken, rector van het Rijnlands Lyceum Wassenaar. "Maar daarmee zijn we er nog niet: in het verlengde van de fietstunnel zullen de vervolgroutes naar de scholen veilig gemaakt moeten worden. Ik ben erg blij met de aandacht van de gemeente voor veilige schoolzones. 30-Kilometerzones bij de scholen dragen wezenlijk bij aan de veiligheid van de leerlingen".

* 31 augustus 2011