Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


voorheen

Zuivering afvalwater Bunnik zuiniger dan voorheen

Publicatiedatum : 31 augustus 2011

Met de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Bunnik kan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het afvalwater van Bunnik en omgeving nog beter zuiveren. Bovendien gebeurt dat nu ook tegen de laagst mogelijke maatschappelijke lasten.

Samenwerking met de gemeente Bunnik

Al het afvalwater van de dorpen Bunnik, Odijk, Werkhoven en 't Goy komt binnen op de rwzi in Bunnik. Bij droog weer is dat ruim een kwart miljoen liter. Als het regent, komt daar via de straatputten nog een aanzienlijke hoeveelheid bij. De gemeente draagt verantwoordelijkheid voor de riolen en straatputten. Zodra het vieze water de rwzi bereikt, is het de verplichting van het waterschap om dit water te zuiveren. Na een gezamenlijke optimalisatiestudie van de gemeente en het waterschap is een afvalwaterakkoord gesloten, waarin wederzijdse maatregelen aan rioolstelsel en rwzi zijn afgesproken.

Renovatiewerkzaamheden

Gedurende de afgelopen twee jaar zijn er naar aanleiding van dit afvalwaterakkoord aanpassingen gedaan op de rwzi in Bunnik. Zo is de capaciteit uitgebreid en is de zuivering verbeterd. Tegelijkertijd is er een slag gemaakt in het energiezuiniger maken van de installatie. Alle maatregelen bij elkaar hebben geleid tot een optimale afstemming van riool en installatie. Dit is niet alleen een efficiënte aanpak, maar leidt ook tot minder milieubelasting en tot lagere maatschappelijke lasten.

Rioolwaterzuiveringsinstallatie nu officieel heropend

Op donderdag 25 augustus is de installatie feestelijk ingeluid door hoogheemraad Jan Reerink en wethouder Jorrit Jan Eijbersen van de gemeente Bunnik. Op zaterdag 27 augustus kon het publiek een kijkje op de installatie komen nemen. Ondanks het wisselvallige weer was er aardig wat belangstelling: zo'n 100 bezoekers hebben met eigen ogen gezien hoe het rioolwater weer zo schoon wordt dat er vissen in kunnen zwemmen.