Gemeente Duiven


Vragen over werkzaamheden aan Sporthal De Endesprong en Turnhal Mobilis


----------
Momenteel vinden er diverse werkzaamheden plaats aan de gebouwen van Sporthal De Endesprong en/of Turnhal Mobilis.De gemeente Duiven heeft vragen gekregen van gebruikers of ouders van gebruikers over deze werkzaamheden. De sporthallen worden vooral gebruikt door scholen en sportverenigingen. De vragen gaan over drie situaties: waterlekkage door het dak, asbestverwijdering en een combinatie van die twee.

De betreffende werkzaamheden hadden klaar moeten zijn vóór dat de scholen en sportverenigingen na de vakantie weer gebruik gingen maken van de sporthallen. Door een planningsprobleem bij de aannemer is vertraging in de werkzaamheden ontstaan.

Beide bestaande accommodaties worden met een nieuwe sporthal samengesmeed tot een geïntegreerd sportcentrum met de naam Sportcentrum Triominos. Dit gebouw is nog in aanbouw.

Momenteel worden onder andere werkzaamheden verricht aan het dak en de beplating. De beplating van Sporthal De Endesprong bevat asbesthoudende gevelbeplating, terwijl dat bij Turnhal Mobilis niet het geval is. Voor het werken met asbest is speciale beschermende kleding vereist. Bij de turnhal kan onbeschermd aan de dakplaten worden gewerkt, omdat daar geen asbest vrij kan komen.

Voor de verwijdering van de (asbesthoudende)platen is door de gemeente Duiven een sloopvergunning afgegeven. Deze vergunning is gebaseerd op de geldende wetgeving die gesteld is aan de sanering van asbesthoudende bouwdelen. In deze wetgeving staat ondermeer dat een gebied waar met asbest wordt gewerkt, duidelijk zichtbaar afgezet moet worden om te voorkomen dat het gebied wordt betreed door onbevoegden. Daarnaast zijn er ook nog regels over het dragen van beschermende middelen, opslag en wijze van het verwerken van asbesthoudende materialen. De gemeente houdt hierop toezicht.

Door de werkzaamheden aan het dak is een lekkage ontstaan. Met de zware hoosbui van afgelopen dinsdag is dat ook niet verwonderlijk. De vragen die ons bereiken gaan over mogelijke gevaren die de combinatie van wateroverlast en asbestverwijdering met zich mee brengt. De gemeente Duiven wil benadrukken dat de combinatie van wateroverlast en asbestverwijdering geen gevaren oplevert. De lekkage en asbestverwijdering moeten strikt los van elkaar worden gezien. De gevolgen van deze twee zijn voor het gebruik van de accommodaties wel vergelijkbaar. Op een sportvloer die onder water staat kan immers niet gesport worden. In een sporthal waaraan saneringswerkzaamheden worden verricht die betrekking hebben op asbestsanering, mag zeker niet worden gesport. In de afgelopen dagen zijn de gebruikers geïnformeerd over de onmogelijkheden van het gebruik van de sporthal. Zoals gesteld, is er streng toezicht op de uitvoering van de werkzaamheden met betrekking tot asbestsanering.

Pas als de lekkage is verholpen en het asbest volledig is verwijderd kan de accommodatie weer worden gebruikt. Turnhal Mobilis is vanaf maandag 29 augustus weer in gebruik, Sporthal De Endesprong blijft van maandag 29 augustus tot vrijdag 2 september nog gesloten.