Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Thorbecke op reis

30 augustus 2011

De sculptuur van Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) is tijdelijk van het Thorbeckeplein naar Den Haag verhuisd om onderdeel uit te maken van een kunstproject.

Kunstproject

Van 31 augustus tot 15 december 2011 is het beeld te zien op een tentoonstelling in het Haagse kunst- en architectuurcentrum Stroom. De tijdelijke tentoonstelling maakt onderdeel uit van het kunstproject `until it stops resembling itself' van Hans van Houwelingen. Vanaf 15 december staat Thorbecke weer op zijn vertrouwde plek op het Thorbeckeplein.

Meer informatie

U vindt meer informatie over het kunstproject op http://www.stroom.nl/

Historie

Kort na de dood van Thorbecke werd het initiatief genomen een standbeeld voor hem op te richten. Het standbeeld, dat op 18 mei 1876, een kleine vier jaar na de dood van Thorbecke, werd onhuld is gemaakt door Ferdinand Leenhoff.

Als voorzitter van de Grondwetscommissie was Thorbecke in 1848 grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie. Deze commissie was door koning Willem II ingesteld met als opdracht een nieuwe Grondwet te ontwerpen. Door de invoering van de nieuwe grondwet kwamen er rechtstreekse verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid, werden parlementaire rechten uitgebreid en werd de mogelijkheid van Kamerontbinding ingevoerd. De nieuwe grondwet werd geproclameerd op 3 november 1848.


---