Expert meeting voedselcrisis: wie zal de wereld voeden?

Persbericht van Oxfam Novib

Persaankondiging

Expert meeting over de vraag: hoe voeden wij de wereld. Wetenschappers en bedrijfsleven in debat.
Tijd: Woensdag 31 augustus, van 13.30 tot 17.30. Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam,

Wie zal de wereld voeden? De crisis in de Hoorn van Afrika bewijst opnieuw de urgentie van deze vraag. De wereld produceert genoeg voedsel voor iedereen en toch hebben bijna 1 miljard mensen niet genoeg te eten. Klimaatverandering, hoge voedsel- en brandstofprijzen, handelsbarrières en de uitverkoop van landbouwgronden ('landgrab') zijn enkele oorzaken van de mondiale voedselcrisis. Waarschijnlijk is in 2030 de wereldbevolking tot 8,2 miljard toegenomen en om al die mensen te kunnen voeden moet de voedselproductie worden verhoogd met 50%.

Sommige wetenschappers beweren dat grootschalige innovatieve landbouwmethoden de oplossing zijn voor de voedselcrisis, anderen menen dat er veel meer moet worden geïnvesteerd in kleinschalige landbouw. In het recente Oxfam Novib-rapport 'Who will feed the World? The production challenge', onderdeel van de internationale Oxfam voedselcampagne GROW, wordt afgerekend met deze richtingenstrijd. Volgens Oxfam Novib moet substantieel meer worden geïnvesteerd in kleine boeren en duurzame landbouwmethoden. Tegelijkertijd moeten grote landbouw-bedrijven ervoor zorgen dat hun landbouw meer ten goede komt aan de armen.

Op 31 augustus organiseert Oxfam Novib samen met Agri-Profocus, het partnerschap van Nederlandse non-profitorganisaties, onderzoeksinstituten en bedrijven op het gebied van landbouw in ontwikkelingslanden, een discussie over dit rapport. Na een korte presentatie door de auteur van het rapport, Lucia Wegner, gaan Prof. Dr. Rudy Rabbinge, Prof. Dr. Jan Douwe van der Ploeg, (Wageningen Universiteit), Dr. Jan Kees Vis (Unilever) en Dr. Jos van Campen (voorzitter Royal Cosun) het debat aan. De inleiding en conclusies worden verzorgd door Hedwig Bruggeman (directeur Agri-Profocus) en Tom van der Lee (directeur campagnes Oxfam Novib). Evelyne Bruning (directeur The Hunger Project) zal op prikkelende wijze sprekers en publiek uitdagen om antwoord te geven op die ene vraag: Wie zal de wereld voeden?

De bijeenkomst vindt plaats op 31 augustus, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, van 13.30 tot 17.30.

*

Links:
http://www.oxfamnovib.nl/GROW-bouwen-aan-een-betere-wereld.html
Noot voor redacties


Oxfam Novib

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter