Gemeente Rotterdam

derde ronde vaccinatie baarmoederhalskanker

23 augustus 2011 | Afzender gemeente Rotterdam | nieuwsbericht

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond (CJG) start 31 augustus met de derde ronde van de vaccinatiedagen tegen baarmoederhalskanker. Hand zet spuit in arm meisje

Vaccineren tegen kanker (Foto: ANP)

Het CJG vaccineert op dertien locaties tegen de ziekte. In totaal verwacht het centrum zevenduizend meisjes een prik te geven.

Tegen baarmoederhalskanker
De vaccinatie die in 2011 plaatsvindt, bestaat uit drie inentingen. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat meisjes alle drie de inentingen halen. Alle meisjes geboren in 1998 zijn voor de vaccinatie uitgenodigd én de meisjes die vorig jaar ingeënt zijn en nog één of twee vervolgentingen nodig hadden. De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, het uitstrijkje, ook voor gevaccineerde belangrijk.

Veel slachtoffers
Jaarlijks krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar tweehonderd vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijgen vrouwen alleen na infectie met het humaan papillomavirus (HPV). De vaccinatie beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en HPV 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Weloverwogen kiezen
Uzelf goed informeren is belangrijk om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor wel of geen vaccinatie. Lees daarom meer op www.cjgrijnmond.nl en op www.rivm.nl.

Bekijk de locaties van de vaccinatiedagen van de derde ronde