Algemene Onderwijsbond

29-08-2011

Bezuiniging en banenverlies examenprofielen onaanvaardbaar

"Bovendien blijkt de bezuiniging - die het kabinet doelmatigheidswinst noemt - gebaseerd te zijn op natte vingerwerk. Voor de AOb maakt het duidelijk dat er gelegenheidsargumenten zijn gezocht om een bezuiniging van 50 miljoen, die ongeveer 700 mensen in de bovenbouw van havo en vwo hun baan kost, er door te drukken. Wat ons betreft gaan die bezuinigingen nu blijkt dat ze ook onderwijskundig slecht uitpakken dus niet door."

In de financiële paragraaf van het regeerakkoord kondigde het kabinet aan dat men het aantal van vier profielen in de bovenbouw van havo en vwo wilde terugbrengen tot twee of drie. Het idee komt uit de brede heroverweging waar ambtenaren suggesties deden voor bezuinigingen. Daar wordt nog gezegd dat de effecten `niet te kwantificeren zijn', maar het kabinet boekt efficiencywinst voor de scholen zelf in en bezuinigt 50 miljoen euro op de bovenbouw. "Dat gaat ongeveer 700 hoog gekwalificeerde leraren hun baan kosten", constateert Rolvink. "Dat lijkt ons niet de juiste manier op Nederland in de top vijf van kenniseconomieën te krijgen, maar brengt onze positie eerder in gevaar."

Volgens de AOb is het plan ook in strijd met de aankondiging in het regeerakkoord dat het kabinet `versterking van de kwaliteit van het onderwijs en bevordering van hogere
prestaties' nastreeft. De Onderwijsraad laat zien dat een snelle verandering van de vier profielen eerder leidt tot grote risico's en vreest een slechtere aansluiting met het hoger onderwijs. "Dat maakt het verminderen van het aantal profielen nu helemaal onverantwoord", aldus Rolvink. "De AOb wil juist een betere aansluiting bij de overstap van havo naar hbo en vwo naar universiteit."

De Onderwijsraad geeft wat Rolvink betreft daar de goede koers aan. De raad stelt voor om niet de vier profielen maar de inhoud van de verschillende vakken onder de loep te nemen, om zo de afstemming tussen voortgezet en hoger onderwijs te verbeteren. De profielstructuur heeft verbetering gebracht, maar er staat nog steeds een schot tussen voortgezet en hoger onderwijs, dat moet weg. Maar voor zo'n inhoudelijke aanpak is tijd nodig en vraagt om investeringen. Investeringen die zich weer terugbetalen door een lagere uitval in het hoger onderwijs. Een kabinet dat zo met onderwijs omgaat heeft meer kans om in de top vijf te komen, dan met snijden en snoeien."