Ingezonden persbericht
---
P E R S B E R I C H T
datum 7 juli 2011
Veel muziek bij Gebroeders van Limburg Festival 2011
Het grootste middeleeuwse festival van Nederland. In de binnenstad van Nijmegen:
26, 27 en 28 augustus 2011, met veel muziek, ridders, valkeniers, veldslag, etc.
Elk jaar, in het laatste weekend van augustus, staat de binnenstad van Nijmegen in het teken van de middeleeuwen. Vele honderden figuranten laten in de geboorteplaats van de fameuze kunstenaars, de gebroeders Herman, Paul en Jan van Limburg (ca. 1380-1416), de middeleeuwse wereld van hun wonderschone miniaturen zien.
Dit jaar is het festival uitgebreid naar drie dagen. Er is veel aandacht voor muziek. met 'Musica Musica, Klanken van de Middeleeuwen' dat voor het eerst onderdeel uitmaakt van het festival. De middeleeuwse muziektraditie, de instrumenten en hun bespelers staan centraal. De Sint Stevenskerk is vol van middeleeuwse klanken door koren, speellieden, muzikanten, dansers, etc. Hoogtepunt en publiekstrekker is Laďs dat op vrijdagavond Musica, Musica opent met een heel speciaal openingsconcert. Het vermaarde Vlaamse damestrio weet op zeer aansprekende wijze middeleeuwse liederen en teksten naar onze tijd te vertalen en heeft veel succes met optredens op o.a. grote festivals als Pinkpop en Torhout Werchter.
Op zaterdag en zondag zijn er de zeer bijzondere kapelconcerten met koren, speellieden, demonstraties van muziektradities en dans uit de 15e eeuw. Voorts zijn er op zaterdag en zondag vele optredens door de hele binnenstad oa op Valkhof / Kronenburgerpark/Burchtstraat/ Marikenstraat/Stadhuis/ Grote Markt/ Ganzenheuvel.
Hubert Hendriks, theoloog, filosoof en muzikant, zal de zesde Gebroeders Van Limburglezing uitspreken over het muzikale leven in de 15e eeuw tijdens een sfeervolle Soirée in de Stevenskerk, gelardeerd met muzikale optredens, toneel en middeleeuwse ontvangst.
Op zondagochtend zal de sfeer van een Middeleeuwse kerkdienst als re-enactment in de Sint Stevenskerk te beleven zijn. Tijdens de dienst klinken de Gregoriaanse gezangen van het feest van Sint Steven, uitgevoerd door Schola Cantorum Karolus Magnus. De preek wordt gebaseerd op de preken van de in 1473 in Nijmegen overleden pater Jan Brugman. ÂŽSpreken als BrugmanÂŽ is sindsdien een gevleugeld gezegde.
In het Valkhofpark keert het hofleven van de Valkhofburcht, destijds de grootste burcht van de lage landen, terug. Elk uur starten nieuwe activiteiten, zoals het riddertoernooi van Gelre, een valkenshow, zwaardvechtdemonstraties, middeleeuwse ambachten, eten en drinken aan het hof, beeldend theater en muziek in de Sint Nicolaaskapel. Ook kinderen kunnen er hun hart ophalen, met oa boogschieten, wol vilten en door met ridders te strijden, .
Aan de andere kant van het centrum, bij de middeleeuwse torens en muren van het Kronenburgerpark, barst 'de Slag van 1388' los. Met een trebuchet, een gevaarte van 11 ton en een werp arm van 8 meter, grote en kleine kanonnen en twee compagnies van soldaten wordt de stad belaagd. De gebroeders hebben in hun jeugd de overwinnaars, de ridders van het hertogdom Gelre, triomfantelijk in de stad zien weerkeren. Tienduizend stuiverlingen, kopieën van de Nijmeegse Rijngulden, worden als losgeld uitgedeeld.
Speciale aandacht is er voor jongeren, die op diverse locaties actief deel kunnen nemen aan het festival, o.a. met een kinderpelgrimage op zondag , diverse workshops en het bekijken van zandsculpturen op het Gebroeders van Limburgplein op de Hessenberg.
Hoogtepunt van het festival is op zondagmiddag ongetwijfeld weer de 'Blijde Incomste', de optocht van Kronenburgerpark via de Grote Markt naar het Valkhofpark. Zo'n 400 figuranten, soldaten, edelen, religieuzen, en kooplieden, laten zien hoe een intocht in de middeleeuwen er uit zag.
De oudste stad ontroert met een bruisend, en ook ingetogen, festival waar jong en oud van genieten. LĂ©Ă©f de Middeleeuwen in Nijmegen!
Voor meer informatie: www.gebroedersvanlimburgfestival.nl
================= Einde persbericht ===============
Ingezonden persbericht