Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Onweersrijke week met overlast en schade
KNMI waarschuwingen ook via twitter
26 augustus 2011 - Ook vrijdag zijn verschillende onweersbuien over ons land getrokken die lokaal bijzonder zwaar waren en vergezeld gingen van zware windstoten, hagel en lokale wolkbreuken.
KNMI-neerslagradar met de zware onweersbuien van 23 augustus 2011 (Bron: KNMI)
KNMI-neerslagradar met de zware onweersbuien van 23 augustus 2011 (Bron: KNMI)
Het KNMI gaf voor het hele land extra waarschuwingen (code geel) voor onweer, hevige regen en windstoten. In de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen was de eerste helft van de middag code oranje (extreem weer) van kracht. De bijzonder actieve buienlijn trok snel over het oostelijke deel van het land naar Duitsland weg en leidde tot veel overlast en schade.

Ons land lag de afgelopen dagen steeds in het overgangsgebied tussen koele lucht in het westen en zeer warme lucht in het midden en zuiden van Europa. In verschillende landen waren de afgelopen dagen naast de waarschuwingen voor onweer waarschuwingen van kracht voor extreme hitte. Nederland kreeg soms een vleugje mee van de warmte waarbij de temperaturen met name in het zuidoosten zomerse waarden kunnen bereiken. In het noordoosten van Groningen werd vrijdag 26 augustus rond het middaguur 29 graden gemeten. Op 21 augustus werd in Limburg de tropische grens van 30 graden bereikt.In het westen was het een stuk koeler en kwam de temperatuur de afgelopen dagen soms niet boven de 20 graden.

Noord-Brabant en Limburg
De bijzonder onweersrijke periode begon vorige week donderdag. De onweersbuien die in de avonduren van 18 augustus over ons land trokken hebben vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg geleid tot overlast en schade. De zomerse dag met temperaturen van 25 tot 28 graden eindigde hier met zwaar onweer.

Het KNMI registreerde in het zuidoosten van ons land een frequentie van meer dan 500 bliksemontladingen per tien minuten. In totaal zijn op 18 augustus in Nederland 47.000 ontladingen geregistreerd. Dat is een groot aantal maar minder dan op 28 juni 2011 toen het KNMI omstreeks 75.000 ontladingen registreerde (zie ook Verder Lezen-Dagelijkse onweerkaarten met aantallen ontladingen in Nederland).

Niet alleen het onweer was zwaar ook de regenhoeveelheden waren groot. Verschillende plaatsen in het zuidoosten van Brabant en Limburg kregen 20 tot ruim 50 mm, veelal binnen een uur. Ook is melding gemaakt van hagel en zware windstoten van 80 km/uur in Arcen en Beek (L).

Langs de oostgrens
Op zondag 21 augustus ontwikkelden zich langs de oostgrens enkele zware onweersbuien. In de vochtige en warme atmosfeer konden de buien zich bijzonder snel ontwikkelen wat grote risico's opleverde.

Oostelijk Noord-Brabant en Limburg
In de nacht van maandag op dinsdag 23 augustus trok vanuit België opnieuw een gebied met heftig onweer over ons land dat vooral in oostelijk Noord-Brabant en Limburg huishield. In dit gebied was de bliksemactiviteit bijzonder groot en zijn volgens voorlopige gegevens soms zo'n 500 ontladingen per tien minuten opgetreden. Het zuiden van Limburg kreeg in korte tijd lokaal 25 mm regen.

Onweersrijke dinsdag
Dinsdag trokken omvangrijke complexe met intensieve onweersbuien over ons land die op een aantal plaatsen overlast veroorzaken. Op verschillende plaatsen was sprake van wateroverlast, blikseminslagen en schade door windstoten. Bij buien kan de activiteit over korte afstanden sterk verschillen: op de ene plek kan het heftig tekeer gaan terwijl het een eindje verderop meevalt met onweer, regen en wind. Door de lokale wolkbreuken loopt de hoeveelheid neerslag van plaats tot plaats uiteen. Oostelijk Brabant kreeg de meeste regen, op veel plaatsen tussen de 30 en 40 mm.

KNMI-waarschuwingen
Het KNMI gaf extra waarschuwingen uit voor het onweer. In het grootste deel van het land gold meestal de laagste waarschuwingsfase, code geel en soms voor sommige provincies ook enige tijd code oranje, de één na hoogste waarschuwingsfase. Code rood, dat staat voor weeralarm, is de afgelopen dagen niet uitgegeven. In 2011 is nog geen Weeralarm uitgegeven, het laatste dateert van 17 december 2010, een Weeralarm voor zware sneeuwval.

Officiële Weerwaarschuwingen voor Europa op www.meteoalarm.eu.

Meer diepgang in KNMI Kenniscentrum
http://www.knmi.nl/cms/content/100746/het_onweer_van_18_21_en_23_august us

Eerste uitgave: 19-08-11