Onderwijsmuseum


25 sept: lezing Koekkoek door Kester Freriks

Aansluitend bij de overzichtstentoonstelling In sloot en plas - leven en werk van illustrator M.A. Koekkoek, organiseert het Onderwijsmuseum i.s.m. het Rotterdamsch leeskabinet een lezing over vogels door schrijver en columnist Kester Freriks.

Kester Freriks: Vogels in de Nederlandse wildernis. Een avontuurlijke tocht.

Rotterdamsch Leeskabinet in samenwerking met Nationaal Onderwijsmuseum

Veel mensen herinneren zich de schoolplaat In sloot en plas uit hun jeugd. Van de maker van deze schoolplaat, M.A. Koekkoek (1873 -1944), is tot en met 8 januari in het Onderwijsmuseum een overzichtstentoonstelling te bezoeken, vol met prachtige schetsen, tekeningen en olieverven.

Vogels waren een geliefd onderwerp van Koekkoek. Dat vormde de aanleiding om schrijver en columnist Kester Freriks te vragen om naar aanleiding van deze tentoonstelling een lezing te houden over zijn werk; aansluitend kunt u de tentoonstelling bezoeken.

Vogels in de Nederlandse wildernis. Een avontuurlijke tocht. Is er nog wildernis in Nederland? Kennen we nog ruigtes, ongerepte gebieden en vooral gevaarlijke natuur in Nederland, waar het landschap door mensenhand is gemaakt? Natuur- en romanschrijver Kester Freriks doorkruiste een jaar lang van noord naar zuid en oost naar west ons land en hij kwam tot verrassende ontdekkingen. Hij trof kliffen aan, rotspartijen, zandverstuivingen, levensgevaarlijke veengebieden, getijdenstromingen, dichte wouden en uitgestrekte heidevelden. In zijn lezing Vogels in de Nederlandse wildernis brengt hij twee obsessies van hem samen die uitgroeiden tot twee boeken die alom met lof en groot succes zijn ontvangen. In Vogels kijken. Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten beschrijft hij de Nederlandse vogels op een manier die niet eerder is gedaan. Voor het eerst krijgt elke vogel een literaire benadering. Bovendien geeft Freriks een verklaring voor de vogelnaam; waarom heet de Kievit zo, en de Spreeuw, de Merel, de Nachtegaal? Tijdens zijn speurtocht naar onze vogels kwam hij in gebieden terecht die ruig en ongerept waren. Hierdoor geïnspireerd heeft de auteur de Nederlandse wildernissen in kaart gebracht. Beide boeken zijn geïllustreerd met historische afbeeldingen uit de late negentiende eeuw, die nooit eerder openbaar werden gemaakt. Tijdens de rijk geïllustreerde lezing neemt de auteur ons mee door ons ruige landschap, te beginnen bij de Biesbosch.

Kester Freriks (Jakarta, 1954) schrijft romans, poëzie, essays en artikelen en columns over de natuur. Sinds 1981 is hij verbonden aan de kunstredactie van NRC Handelsblad. Hij groeide op in het noorden en oosten van Nederland, waar hij de natuur van nabij leerde kennen. Zijn boek De valk werd bekroond met Het Mooiste Boek Omslag 2008. Vogels kijken noemde Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door ´het mooiste vogelboek van de Boekenweek 2009'. Zijn standaardwerk over het Nederlandse landschap, Verborgen wildernis. Ruige natuur en kaarten in Nederland, is op dit moment tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam als een van de Best Verzorgde Boeken 2010.

datum: zondag 25 september 2011

tijd: 11.00 - 13.00 uur, inloop met koffie/thee vanaf 10.30 uur

toegang:

- gratis voor leden van het Leeskabinet en Vrienden van het Nationaal Onderwijsmuseum (vergeet uw ledenpas niet!)

- niet-leden: EUR 7,- inclusief toegang museum

reserveren: niet noodzakelijk, u kunt gewoon komen

locatie: Nationaal Onderwijsmuseum, Nieuwemarkt 1a, Rotterdam CONT/A/agenda jaren 70 20110823191340

UITGELICHT uit de collectie

In de zomervakantie schaffen middelbare scholieren massaal een nieuwe agenda aan. Maar wat voor agenda kies je? En wat zegt die keuze over jou?