Wageningen Universiteit en Researchcentrum

De Marke kauwt graskuil voor

25 aug 2011

Om de verteerbaarheid van graskuil te verbeteren is op KTC De Marke een proef gedaan met het mechanisch âvoorkauwenâ van de graskuil. Daarvoor gebruikte de onderzoekers een soort voormaler met walsen die in de minst intensieve stand een licht vezelige mat opleverde. In de opnameproef bleek dat de koeien dit product goed vraten. Hoewel de voerwaardeanalyses nog niet bekend zijn, heeft het De Marke-team goede hoop dat de koeien beter gaan presteren dan op onbehandelde graskuil.

De verteerbaarheid van vooral de latere graskuilen (2e-4e snede) is de laatste jaren op KTC De Marke een toenemende zorg. De koeien produceren er slechter mee dan dat je op basis van de voederwaardeanalyse mag verwachten. Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research hebben de indruk dat dit ligt aan de minder goede afbraak van de ruwe celstof. Blijkbaar duurt het herkauwen van de koeien en/of is de verblijfduur in de pens niet lang genoeg om de celwanden voldoende open te breken en waardoor de celinhoud, en met name het eiwit, beschikbaar komt voor vertering. Naast de hier genoemde mechanische voorbewerking is misschien ook een enzymatische of chemische voorbewerking een oplossing.

Contact
Wageningen UR Livestock Research
Léon Å ebek