Wageningen Universiteit en Researchcentrum
De Marke kauwt graskuil voor
25 aug 2011
Om de verteerbaarheid van graskuil te verbeteren is op KTC De Marke een
proef gedaan met het mechanisch âvoorkauwenâ van de graskuil. Daarvoor
gebruikte de onderzoekers een soort voormaler met walsen die in de
minst intensieve stand een licht vezelige mat opleverde. In de
opnameproef bleek dat de koeien dit product goed vraten. Hoewel de
voerwaardeanalyses nog niet bekend zijn, heeft het De Marke-team goede
hoop dat de koeien beter gaan presteren dan op onbehandelde graskuil.
De verteerbaarheid van vooral de latere graskuilen (2e-4e snede) is de
laatste jaren op KTC De Marke een toenemende zorg. De koeien produceren
er slechter mee dan dat je op basis van de voederwaardeanalyse mag
verwachten. Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research hebben de
indruk dat dit ligt aan de minder goede afbraak van de ruwe celstof.
Blijkbaar duurt het herkauwen van de koeien en/of is de verblijfduur in
de pens niet lang genoeg om de celwanden voldoende open te breken en
waardoor de celinhoud, en met name het eiwit, beschikbaar komt voor
vertering. Naast de hier genoemde mechanische voorbewerking is
misschien ook een enzymatische of chemische voorbewerking een
oplossing.
Contact
Wageningen UR Livestock Research
Léon Å ebek