Ingezonden persbericht


Vooraankondiging

15 juli 2011

Gratis filmmiddagen over het huiveringwekkende verhaal van het verzet tegen de Japanners

Op 15 augustus kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan. Het Verzetsmuseum besteedt in dit kader aandacht aan het onderbelichte verzet tegen de Japanse bezetting van Nederlands-indië.

Op zaterdag 13 en zondag 14 augustus 2011, telkens vanaf 14.30 uur, wordt de documentaire vertoond "Verzet in Indië - een film over een verloren strijd".

Het huidige Indonesië werd in maart 1942 door het Japanse leger verovert en bezet. Zoals er in Nederland verzet is geweest tegen de Duitsers, is er in Indië verzet gepleegd tegen de Japanners - maar over deze geschiedenis is weinig bekend. De omstandigheden in Indië waren volkomen anders dan in Nederland. En het verzet in Indië werd gebroken. Toen Japan op 15 augustus 1945 capituleerde waren vrijwel alle verzetsmensen gevangen genomen of geëxecuteerd.

In 80 minuten reconstrueert de documentairemaker Peter Hoogendijk het onbekende, huiveringwekkende verhaal van een strijd die gedoemd was om te mislukken, aan de hand van getuigenissen van Indische, Indonesische en Japanse veteranen.

Verzet in Indië een film van Peter Hoogendijk

Zaterdag 13 augustus, 14.30 uur en zondag 14 augustus, 14.30 uur

Nederlands gesproken; Engelse ondertiteling

Gratis entree voor museumbezoekers

Over het Verzetsmuseum

In een decor van nagebouwde straten en wandvullende foto's proeft de bezoeker de sfeer van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto's, documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd; verhalen over het uitzonderlijke én het alledaagse. Het museum heeft ook een afdeling over Nederlands-Indië. Ook te zien is de nieuwe expositie Elke dag een draadje...Borduren in gevangenschap, 1940-1945.