KNHS

Jur Vrieling derde in GCT Valkenswaard

13 augustus 2011


VALKENSWAARD (KNHS) - De achtste van de tien wedstrijden tellende Global Champions Tour competitie werd op de geboortegrond van deze reeks, de terreinen van Jan Tops, verreden. Vier combinaties plaatsten zich voor de barrage, waaronder Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor). Vrieling eindigde als derde, achter de Amerikaanse Beezie Madden, die met de Belgisch gefokte Cortes C (Randel Z x DaRco) de 92.000 euro grote hoofdprijs opeiste. Zij verwees de Ier Dennis Lynch met Lantinus (Landkönig) naar de tweede plek. Vrieling verdiende met zijn derde plaats 37.000 euro.

Jur Vrieling was na afloop best spraakzaam voor een Groninger. "Bubalu sprong zeer goed en voelde fantastisch aan. Hij is echt in vorm. In de barrage had ik in de lijn van de oxer naar de steilsprong, de eerste van de dubbelsprong, reed het gevoel dat ik daar iets tijd had laten liggen. Daarom draaide ik te kort in de hele scherpe wending, een echte "roll back" lijn naar de steilsprong die volgde. Ik merkte direct dat ik te dicht onder die hindernis kwam. Echt mijn fout, want het paard had, omdat ik zo dichtbij kwam, gaan kans meer er foutloos overheen te komen", vertelde Vrieling. Voor Jur lijkt deze wedstrijd richting Rotterdam een goede generale te zijn. "Dat hoop ik, maar ik hoop ook dat mij de foutjes die ik in Aken maakte nu vergeven worden. Dit jaar heeft bondscoach Rob Ehrens het op het oog iets gemakkelijker dan vorig jaar. Toen waren er met moeite vier combinaties te vinden die in aanmerking kwamen voor een plek in het Oranje kwartet. Nu heeft hij in mijn ogen een aanmerkelijk ruimere keus. Toch hoop ik dat ik deel mag gaan uitmaken van het team dat naar het EK gaat, want we hebben in Aken laten zien dat we daar kunnen winnen. En als we daar kunnen winnen, dan moeten we ook op het EK in Madrid hoge ogen kunnen gooien", aldus Vrieling, die zich heel goed realiseert dat er heel veel Nederlandse ruiters graag van dit team met veel potentie deel willen uitmaken.

Naast Vrieling wist ook Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten (Mierlo) met de KWPN goedgekeurde hengst VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) de eerste manche foutloos te blijven, net als Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) met Eurocommerce Seoul (Thunder van de Zuuthoeve x Lancer II). Daarmee drongen zij ook door tot de beste achttien die start gerechtig zijn in de tweede manche. Leon Thijssen (Baarlo) had de pech dat zijn hengst Tyson (Numero Uno x Voltaire) een echte pechfout maakte op de allerlaatste hindernis, waardoor hij zich niet plaatste voor de tweede manche. Datzelfde overkwam ook Leopold van Asten (Duizel) met VDL Groep Santana B (Mr.Blue x Hamlet), Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) en Marc Houtzager (Rouveen) met de KWPN goedgekeurde hengst Sterrehof's Opium (Polydor x Bormio). Gerco Schröder (Tubbergen) tikte met Eurocommerce New Orleans drie palen uit de lepels.

Wout-Jan van der Schans was zeer te spreken over het optreden van zijn paard Eurocommerce Seoul. "In Hickstead en Dublin merkte ik dat mijn paard zich moest inspannen om over de hoge hindernissen te springen. Nu voelde ik al dat hij daaraan gewend is geraakt en dat het hem veel minder moeite koste om de hoogte en de breedte van de sprongen te halen. In de tweede manche stond er een hindernis met dubbel water eronder. Dat was voor het eerste dat hij zoiets moest springen. Dan zet je iets meer druk en dan is het nog niet mogelijk om direct daarna weer de ontspanning te bereiken die noodzakelijk is. Geef ons nog maar een half jaar en dan doen we vooraan mee", aldus Van der Schans. Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten liep na afloop van zijn rit in de tweede manche te balen. "De eerste manche sprong Verdi fantastisch. In de tweede ronde ging het erg goed, alleen dacht ik dat ik aan het einde van mijn parcours de tijd net niet zou halen. Daarom kwam ik direct na de landing op de één na laatste hindernis met mijn been, om Verdi tot enige spoed te manen. Dat pakte hij goed op, waardoor ik direct merkte dat mijn afstand daardoor naar de laatste toe niet klopte. Dat probeerde ik te corrigeren, met als resultaat dat we van de laatste hindernis een paal aftikten. Als ik zelf een fractie rustiger was gebleven had ik die fout misschien ook wel gehad, maar nu moet ik deze fout helemaal mezelf verwijten, en dat is balen", aldus Van der Vleuten junior.

Voor bondscoach Rob Ehrens was de wedstrijd in Valkenswaard een generale richting de landenwedstrijd van Rotterdam, die de week na het EK dressuur tijdens het CHIO wordt verreden. "Ik ben ontzettend blij dat alle combinaties die ik richting Rotterdam en daarna richting het EK op het oog heb heel goed hebben gepresteerd. Alle paarden sprongen zeer goed en de vorm die we in Madrid nodig hebben lijkt er aan te komen", aldus Ehrens, die op zondag 21 augustus tijdens een persconferentie op het EK dressuur zijn team dat in de laatste wedstrijd van de FEI Nations Cup competitie van start gaat bekend zal gaan maken.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.csivalkenswaard.com

Uitslag Global Champions Tour (1.60m):


1) Beezie Madden (USA) Cortes C - 0 / 0 / 0 - 38.38
2) Denis Lynch (Ier) - Lantinus - 0 / 0 - 0 - 38.92
3) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 / 0 / 0 - 39.52
12) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 0 / 4
14) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Regina Z - 4 / 4
18) Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) - Eurocommerce Seoul - 0 / 13

Foto Jur Vrieling en VDL Bubalu door: www.melissen.net