Ingezonden persbericht


Damoclash 13e editie - The Merger of Two Independent Scenes: Officieel Persbericht

Op zaterdag 13 augustus zal de 13e editie van het onafhankelijke culturele festival Damoclash plaatsvinden in Kosovo, net buiten de stad Prishtina. Ongeveer veertig Nederlandse kunstenaars, muzikanten, activisten en sympathisanten zijn vanuit Amsterdam afgereisd naar Kosovo om daar samen met PRINDI, de Pristina Underground Scene een transnationale culturele gemeenschap op te richten aan de rand van het Batovc meer. Niet alleen de grenzen tussen natiestaten worden hier afgeschaft, maar ook die tussen publiek en performers. Kunstenaars en activisten die zich in Nederland steeds verder in het nauw gedreven voelen vinden er een toevluchtsoord, op veilige afstand van de Nederlandse angstpolitiek en de culturele kaalslag. Nederlandse en Kosovaarse bands, dichters en kunstenaars delen hetzelfde podium om het samensmelten van verschillende underground scenes te vieren.

Het festival is volledig non-commercieel en zelfvoorzienend. Van de podia tot de toiletten, alles wordt door de artiesten en bezoekers zelf opgebouwd aan de rand van het meer. Bezoekers worden uitgedaagd om deel te nemen aan een circus van muziek, poëzie, film, debat en theater. In plaats van de passieve consumptie van cultuur, streeft Damoclash ernaar om iedereen te enthousiasmeren en activeren die een hart heeft voor autonome kunst, kritisch debat en cultureel experiment. In de dagen voorafgaand aan het festival worden al filmvertoningen georganiseerd en akoestische jamsessies op het terrein. Steeds meer actievelingen sluiten zich aan bij het kampement.

Onder het programma bevinden zich de bands Genc Salihu (RKS), Les Croissants Terribles (NL), The Freelancers (RKS), Madgod (RKS) en Me T'njofshem (RKS). Er worden films geprogrammeerd door Luuk van Huët (NL, Sanctimonious Cinema) en video-installaties vertoond van Agim Balaj(RKS). Loes Degener en Douwe Mulder (NL) doen een live schilder performance en de portretten van Qëndrësa Deda (RKS) worden geëxposeerd. Andere performances worden verzorgd door Samuel Vriezen (NL, Ten Readers) en Sara Molinari (NL, Live Shrink) en de Culturele Peepshow neemt mensen mee in intieme één op één voorstelling. Poëzie voordrachten worden gehouden door onder andere Emile den Tex (NL), Frank Keizer (NL) en Krijn Peter Hesselink (NL). Verder zijn er tango- en jongleerworkshops, wordt er gedebatteerd over zelforganisatie en is er live cooking en guerilla gardening.

Voor meer informatie, foto's en de dagelijkse Damoflash (filmverslag) zie www.damoclash.nl en www.kosovotwopointzero.com. Facebook: Damoclash Prishtina.