Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS live bij herdenking bouw Berlijnse Muur

HILVERSUM, 5 augustus 2011 - Duitsland staat zaterdag 13 augustus uitgebreid stil bij de bouw van de Berlijnse Muur in 1961. Het is die dag precies vijftig jaar geleden dat er van de ene op de andere dag een muur werd opgetrokken om het communistische Oost- van het kapitalistische West-Berlijn te scheiden. De Muur groeide uit tot hét symbool van de Koude Oorlog. Veel Oost-Duitsers vonden er de dood bij hun vlucht naar het Westen. De NOS doet tussen 10.00 en 12.15 uur op Nederland 1 rechtstreeks verslag van de officiële herdenkingsplechtigheden aangevuld met reportages en archiefbeelden. De presentatie van de extra uitzending NOS Herdenking Bouw van de Muur is in handen van Joost Karhof. Correspondent Wouter Meijer doet verslag vanuit Berlijn en historicus Krijn Thijs van het Duitslandinstituut is te gast in de studio.

De slachtoffers van de Muur worden herdacht bij het herinneringscentrum voor de Muur aan de Bernauer Straße, waar ook het officiële monument voor de 'muurdoden' staat. Sprekers zijn onder meer de Duitse president Christian Wulff en de huidige burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit. Maar ook mensen die de bouw van de muur en de gevolgen daarvan aan den lijve hebben ondervonden, vertellen hun verhaal. Eén daarvan is Freya Klier, die in 1968 vergeefs de DDR probeerde te ontvluchten. Die vluchtpoging kwam haar op zestien maanden gevangenisstraf te staan. Ook bondskanselier Angela Merkel is bij de herdenking.

In de Kapel der Verzoening wordt een dienst gehouden om de slachtoffers te gedenken. Daar wordt het verhaal gelezen van Günther Litfin, de eerste Oost-Duitser die bij een vluchtpoging werd doodgeschoten door de grenswachten. Zijn broer leest Liftins biografie voor uit het 'Mauertotenbuch'. Dit werk bevat de biografieën van alle 136 dodelijke slachtoffers die vielen tussen de bouw van de grensafscheiding in 1961 en de val van de muur op 9 november 1989, twintig jaar geleden. Aansluitend worden kransen gelegd bij het monument voor de slachtoffers.

NOS Herdenking Bouw van de Muur
Zaterdag 13 augustus
10.00-12.15 uur
Nederland 1
Presentatie: Joost Karhof