Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 3 augustus 2011

Het Grachtenfestival presenteert klassieke muziek op ongedwongen en verrassende manier

Het programma van het 14e Grachtenfestival laat zien dat klassieke muziek echt voor iedereen is, op een ongedwongen en verrassende manier. Alle voorstellingen zijn uniek en hebben een eigen verhaal. Dat kan zijn vanwege de locatie, de combinatie van musici of de manier van presenteren. Alle ruimte voor klassiek betekent ook letterlijk dat het festival bezit neemt van de stad. Het festival verrast, zoekt het publiek op en gebruikt de stad als inspiratie en decor. Het Grachtenfestival start op 12 augustus 2011 met een spetterend openluchtconcert op een ponton op de Kloveniersburgwal.

TOEKOMSTMUZIEK ONDER DE WATERLINIE Zaterdag 13 augustus, vanaf 14.00u rond de Nieuwmarkt Op negen verschillende podia op het water musiceren even zoveel uitvoerende ensembles. De podia zijn bijzonder. Het zijn onder meer schepen en schuiten die door Waternet worden ingezet, bijvoorbeeld voor het afvoeren van opgedregde fietswrakken. Het publiek zit in dat geval onder de waterspiegel en ervaart de muziek van wel heel dichtbij

STOELENDANSCONCERT Zondag 14 augustus 15.30u Noorderparkkamer Het Berlage Saxofoonkwartet is een van de nieuwe bewoners van de Muziekstraat in Amsterdam Noord. Tijdens het Grachtenfestival geven zij een welkomstconcert op het Zwanenplein. Zij worden daarbij ondersteund door de andere muzikale bewoners van de muziekstraat. Met een klassieke stoelendans mag iedereen, die zijn eigen stoel meeneemt naar het Zwanenplein, meedoen. Zorg dat je zit wanneer de muziek stopt want anders ben je af.....

HONDENBAL Zondag 14 augustus 14.00u Zwanenplein
Tijdens haar artist-in-residence in de Noorderparkkamer liet fagottiste Dorian Cooke zich inspireren door de vele verschillende viervoeters die dagelijks in het park te vinden zijn. Zij maakte een programma met en voor honden in beeld en geluid. Dorian en visueel kunstenaar Frouwkje Smits hebben de mooiste beelden verzameld van honden tijdens hun dagelijkse uitlaatronde. Deze beelden 'dansen' bij op honden geïnspireerde muziekstukken van onder andere Vivaldi. Breng uw hond mee!

DE VLIEGENDE VLEUGEL
De Vliegende Vleugel vliegt de hele week door het Grachtenfestival. Elke dag op nieuwe plekken met nieuwe pianisten. De Vliegende Vleugel duikt op in de stad. Bijvoorbeeld op maandagochtend op de Zuidas om de werkweek goed te beginnen. De Vliegende Vleugel kan ook worden geboekt. Iets voor een eigen feestje?

DANS AAN DE OVERKANT Woensdag 17 augustus 21:30u De Overkant Ruimte voor creatieve energie aan het IJ. Tap on a Hard Shoulder is een live gespeelde roadmovie over stilstaan. Een tapdanser ontsnapt uit de drukte van de stad en belandt in de leegte van de berm van de weg. De Overkant is de nieuwe Amsterdamse culturele hotspot.

THE GOOZER
Have you been GoOzed? Af en toe gebeurt het: The GoOzer duikt op. Soms aangekondigd, soms uit het niets. The GoOzer heeft het festival in zulke mate onder druk gezet dat het Grachtenfestival dit jaar niet om hem heen kan. De organisatie noemt het emotionele chantage, The GoOzer en zijn team noemen het 'logisch'. Hoe dan ook: The GoOzer is ook op de Grimburgwal te vinden. Hij sleept een bak apparatuur met zich mee, speelt muziek van Bach tot Bredenhorst, rondvaartboten ontwijkend, en laat zijn fans achter in extase. Kom kijken en Be GoOzed. Volg the GoOzer ook de hele week op www.theGoOzer.com.

KINDERCOMPONEERWORKSHOP Woensdag 17 augustus vanaf 13.00u Westerkerk Muziek componeren op een rondvaartboot. De resultaten zijn te horen als de boot weer terugkomt aan wal. Alle kinderen kunnen, met of zonder eigen instrumenten, meedoen aan de workshop. Iedereen kan muziek maken en op het water klinkt dat nog veel mooier.

CLASSIC EXPRESS Zaterdag 20 en zondag 21 augustus 12.00u, 14.00u, 15.00u Ingang Muziektheater De Classic Express is de eerste rijdende concertzaal ter wereld. Het is een enorme trailer die kan uitschuiven tot een concertzaal met ruimte voor ongeveer 35 kinderen. In de Classic Express laten prijswinnaars van het Prinses Christina Concours jonge kinderen kennismaken met klassieke muziek.

Meer informatie en kaartverkoop via www.grachtenfestival.nl.

Friesland Bank is hoofdsponsor van het Grachtenfestival; hoofdbegunstiger is het VSBfonds. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, is beschermheer van het Grachtenfestival.

----------
Het Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende festival met klassieke muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam, met uitlopers naar andere stadsdelen zoals Noord. Gedurende 10 dagen is Amsterdam een podium voor jong Nederlands muzikaal talent en biedt het publiek - 45.000 bezoekers in 2010 - een muzikale reis langs bijzondere locaties, ongekend muzikaal talent en verrassende muzikale belevenissen.

Het Grachtenfestival 2011 vindt plaats van 12 t/m 21 augustus.

----------
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht