Vrije Universiteit Amsterdam

PERSBERICHT
27 juli 2011

VU organiseert internationale Summercourse

Van middelbare school naar universiteit is een grote stap, vooral voor studenten die als eerste in de familie gaan studeren aan een universiteit. De VU organiseert daarom voor de tweede maal, van 13 tot 20 augustus, een Summercourse met een internationaal karakter. Veel van deze studenten weten niet goed wat ze kunnen verwachten van een academische loopbaan. Dat kan leiden tot studievertraging en uitval. Extra ondersteuning van de speciaal ontwikkelde Summercourse en het buddytraject kan dit helpen te voorkomen.

Voor aanvang van het studiejaar maken studenten een week lang kennis met de verschillende aspecten van het studeren aan een universiteit. Ze volgen colleges, doen zelf onderzoek en schrijven hun eerste academische essay. De aankomende VU studenten krijgen acht dagen les van professoren, trainers en VU-studenten die hen een 'vliegende start' op de VU aan zullen bieden.

De VU werkt in dit programma samen met UCLA, een topuniversiteit uit Los Angeles. Daar wordt al decennialang extra ondersteuning geboden aan studenten voor wie studeren aan een universiteit van huis uit niet vanzelfsprekend is. Een docente van UCLA geeft tijdens de Summercourse college en VU-studenten wisselen via Skype ervaringen uit met Amerikaanse studenten.

De ontmoeting en dialoog met andere studenten en culturen is een belangrijk en inspirerend element. Een ouderejaarsstudent begeleidt de student tijdens de Summercourse en het eerste semester van de studie als buddy. Deze buddy's zijn zelf vaak eerstegeneratiestudent. Ze kennen de obstakels van een academische loopbaan.

Student Salim El Idrissi, vorig jaar deelnemer aan de Summercourse en dit jaar buddy: "Studeren aan de universiteit is wennen aan een andere omgeving, nieuwe mensen. Zaken verlopen op een andere manier dan je gewend bent. Voor veel mensen geeft dit een onveilig gevoel. Gelukkig stond in het begin van mijn eerste studiejaar de VU voor mij klaar om dat gevoel bij mij weg te nemen. Ik kreeg op alle vlakken informatie, tips en advies van ervaren studenten en docenten. Al op mijn eerste studiedag wist ik overal de weg en was ik van alles op de hoogte terwijl mijn medestudenten weken later nog steeds verdwaald om zich heen keken."

De Summercourse VU vindt plaats van 13 tot 20 augustus. Meer informatie en inschrijving via www.vu.nl/summercourse.