Erasmus Universiteit Rotterdam

Virtual reality bij nieuwe therapie slachtoffers seksueel kindermisbruik

Onderzoek naar effectiviteit van laagdrempelige therapie

Het Instituut voor Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zet virtual reality in bij een nieuwe therapie voor slachtoffers van seksueel kindermisbruik. Bij de behandeling bouwen deelnemers zelf een virtuele wereld.

Bij de nieuwe therapie ligt de nadruk op het structureren en concretiseren van herinneringen aan het seksueel kindermisbruik. Innovatief is het gebruik van virtual reality voor volwassenen met depressieve- en/of posttraumatische stressklachten die het gevolg zijn van herinneringen aan dit misbruik in hun kindertijd. Het therapiesysteem biedt deelnemers de mogelijkheid om zelf een virtuele wereld op te bouwen. Het programma hiervoor,een van de eerste in zijn soort, wordt op de computer bij de slachtoffers thuis geïnstalleerd. Voordeel van deze behandeling is dat hij gebruiksvriendelijk en laagdrempelig is.

De therapie is grotendeels gebaseerd op effectief bewezen cognitieve gedragstherapie en bestaat uit acht sessies van ongeveer één uur. Een uitgebreide en gebruiksvriendelijke handleiding ondersteunt deelnemers bij het uitvoeren van deze sessies. Voorafgaand aan de therapie is er een meting van de klachten en een één-op-één introductie met de therapie en het therapiesysteem op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hierna doorlopen slachtoffers op vaste momenten gedurende vier weken thuis de therapie. Aan de gratis behandeling is een onderzoek gekoppeld waarbij de effectiviteit van de therapie wordt onderzocht.

Deelnemers gezocht

Het Instituut voor Psychologie zoekt voor de therapie en het onderzoek nog deelnemers. Het gaat om volwassenen die zich herinneren in hun kindertijd seksueel misbruikt te zijn. Dit mogen ook herinneringen zijn die mensen spontaan of geleidelijk hervonden hebben. Dat heeft geleid tot depressieve en/of posttraumatische stressklachten die men met behulp van een kortdurende therapie graag wil verminderen.