Ingezonden persbericht



7 augustus 2011

COMBINATIE VAN BEROEPSVISSERS

SPORTVISSERIJ NEDERLAND LAAT ZIJN WARE GEZICHT ZIEN

"Laten we ophouden ons druk te maken over die honderd man beroepsvissers. Dat is de uitspraak van Fred Bloot, adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland in een artikel in de Volkskrant van 3 augustus jl. Zijn uitspraak heeft betrekking op de gevolgen van het vangstverbod voor palingvissers op de Nederlandse rivieren.

Palingvissers op de Nederlandse rivieren hebben sinds 1 april van dit jaar te maken met een vangstverbod. Oorzaak is het te hoge gehalte aan dioxine en PCB's in de rivierpaling. Als gevolg van het vangstverbod zitten nu de meeste van de 45 visserijbedrijven op de rivieren zonder enige vorm van inkomsten.

Staatssecretaris Bleker heeft in overleg met de Tweede Kamer besloten een compensatieregeling in te stellen voor de palingvissers die nu brodeloos geworden zijn. In deze tijd van bezuinigingen is dat vooralsnog een zeer karige regeling geworden.
Beroepsvissers hebben weliswaar begrip voor de noodzakelijke bezuinigingen, maar met de nu voorliggende regeling van Bleker zal er sprake zijn van een ijskoude sanering.
De beroepsvissers, verenigd in de Combinatie van Beroepsvissers, zijn met de Tweede Kamer en met het ministerie in gesprek om die ijskoude sanering te voorkomen.
In dat klimaat van moeizame onderhandelingen mengt zich dan nu Sportvisserij Nederland in de discussie met de uitspraak van adjunct-directeur Bloot. En daarmee komt dan na jaren van omslachtige en ontwijkende uitspraken het ware gezicht van Sportvisserij Nederland naar buiten: Beroepsvissers in de problemen laten we gewoon aan hun lot over.

De uitspraken van de adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland staan overigens in schril contrast met de uitspraken van oud-politicus Jan Terlouw, onafhankelijk voorzitter van de Projectgroep Aalherstel waarvan ook Sportvisserij Nederland deel uitmaakt. Terlouw verklaarde onlangs in een tv-interview dat palingvissers die hun bedrijf niet meer kunnen uitoefenen op een fatsoenlijke wijze gecompenseerd dienen te worden. Daar denkt Sportvisserij Nederland dus blijkbaar anders over: Niks compensatie, maar gewoon: "Laten we ophouden ons druk te maken over die honderd man beroepsvissers.

De beroepsvisserij weet nu waar Sportvisserij Nederland voor staat.