Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Op de Europese wegen hebben vakantiegangers zaterdag veel geduld nodig aldus de ANWB. In Frankrijk meldde de Franse verkeerspolitie om 12.00 uur 725 kilometer file.

De langste files zijn te vinden in de Franse Rhônevallei op de A7 ten zuiden van Lyon. Daar staat in totaal 90 kilometer file naar het zuiden. De vertraging op de 'autoroute du soleil' tussen Lyon en Orange loopt op tot bijna 2 uur. Druk is het ook op de routes via Bordeaux naar Spanje en op de A75 door het Centraal Massief naar het zuiden. Vakantiegangers onderweg naar huis staan ook in de file. Op de A9 Vanaf de Spaanse grens naar Orange loopt het behoorlijk vast bij Montpellier. Vorig weekend stond er op zwarte zaterdag op het hoogtepunt 643 kilometer file.

Ook in andere landen is het druk door vakantieverkeer. In Duitsland vooral bij Hamburg op de A1 en A7, op de A8 München - Salzburg en op de B179 Fernpasroute van en naar Oostenrijk. In Zwitserland is de wachttijd voor de St. Gotthardtunnel in de A2 richting het noorden van Chiasso naar Bazel ongeveer drie uur. In Italië is er veel vertraging in het noorden op de A22 Bolzano-Verona (in beide richtingen) en op de A14 van Bologna naar de kust.

Rond 13.00 uur lag volgens de De ANWB het hoogtepunt van de drukte op de Europese wegen. Na 14.00 uur neemt de drukte af. Wie pas vanmiddag vertrekt rijdt achter de drukte aan en hoeft veel minder vertraging te vrezen.


---- --