Ingezonden persbericht
Vier ultrakorte Nederlandse animatiefilms voor de
grote zomerreleases in de Pathé bioscopen
Vanaf begin augustus worden in de Pathé bioscopen (bijna 160 zalen) in het voorprogramma van de grote zomerfilms, vier nieuwe korte Nederlandse animatiefilms vertoond. Een groot bioscooppubliek kan nu genieten van deze ultrakorte animatiejuweeltjes van maximaal 2 minuten:
Nu ken je het toch al van Bastiaan Schravendeel
Overlast van Han Hoogerbrugge
Guerilla van Sjors Vervoort
Brand van Maarten Koopman
De vier films die sterk verschillen in stijl en techniek werden door het Nederlands Filmfonds in samenwerking met Pathé geselecteerd.
Nu ken je het toch al, is als eerste te zien in het voorprogramma van De Smurfen, vanaf 3 augustus in voorpremière. De film Guerilla zal vanaf 18 augustus te zien zijn voorafgaand aan Rise of the Planet of the Apes.
De programmering van de overige titels wordt binnenkort bekend gemaakt op de websites van Pathé en het Filmfonds.
De leader van het Ultrakort voorprogramma is gemaakt door regisseur Han Hoogerbrugge in samenwerking met producent Submarine.
Het is het tweede jaar dat een serie ultrakorte animatiefilms gedurende de zomerperiode bij Pathé vertoond wordt. In 2010 zagen meer dan 600.000 bezoekers de eerste serie filmpjes bij onder andere Shrek Forever After, The Last Airbender en Jackass 3D. De Nederlandse animatiefilm wordt internationaal zeer gewaardeerd en valt op toonaangevende festivals vaak in de prijzen.
Een screener (DVD met de vier korte animatiefilms als viewingcopy) en foto's zijn op te vragen bij MVSP Publiciteit.
De makers zijn beschikbaar voor interviews.
Regie: Bastiaan Schravendeel - Producer: Il Luster Films
Op een zonnige Koninginnedag probeert Robin op de kleedjesmarkt boekjes met eigen verzonnen verhaaltjes te verkopen. Terwijl zij steeds zelfverzekerder aan een klant vertelt waar één van de boekjes over gaat, luisteren de personages uit dat verhaaltje gespannen toe.
Bastiaan Schravendeel (1985)
Is in 2010 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Met zijn korte studentenfilm Blik (2010) is hij namens de faculteit KMT genomineerd voor de HKU Award, geselecteerd voor de Europese Studentencompetitie HAFF 2010 en won hij de tweede prijs in de Europese Studenten Competitie 2010. Na zijn afstuderen richtte hij samen met Jean-Paul Tossings en Sander Kamermans de studio Polder Animation op. Al tijdens hun opleiding aan de HKU leidde deze samenwerking al tot succes. Naast 'Blik' werd ook de korte studentenfilm 'Open Surgery' (2008) geselecteerd voor de Europese Studentencompetitie 2008. 'Open Surgery' won de tweede prijs Studentencompetitie KLIK! 2008 en de Mopti Award KLIK! 2008.
Il Luster Films
Il Luster Films produceert jaarlijks drie tot vier animatiefilms en zet daarnaast haar kennis en kunde graag in voor culturele en sociaal-maatschappelijke relevante projecten, die vaak een educatief doel hebben. Op eigen initiatief werden de twee series DICHTVORM geproduceerd. Verder produceerde zij de serie 'Modern', 'Klassiek' en in samenwerking Poetry International en BRISK een serie films met lespakket voor het basisonderwijs "Jas van Woorden". Samen met Ni! Producties werd een muzikale geanimeerde jeugdvoorstelling "Ik wil Alles" geproduceerd. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de tweede NTR KORT! productie van il Luster 'Fata Morgana'.
Regisseur: Han Hoogerbrugge - Producer: Submarine
De hoofdpersoon lijkt er een dagtaak aan te hebben zich te storen aan zijn medemens. Op alles wat hem niet bevalt heeft hij commentaar en onderneemt hij, niet altijd even succesvol, actie om de overlast te stoppen. Je voelt wel aan dat het een keer fout moet gaan en na zijn laatste bemoeienis belandt hij in het ziekenhuis waar een hartstilstand hem fataal lijkt te worden. Maar ook hier neemt hij geen genoegen met de situatie...
Han Hoogerbrugge
De Rotterdamse kunstenaar (1963) studeerde schilderen aan de academie van beeldende kunsten Rotterdam ('88-'88). In 1995 ontdekt Hoogerbrugge internet en start een experimentele pagina. Deze wordt in 1998 omgezet in de website (hoogerbrugge.com) met interactieve animaties "Modern Living/Neurotica', een zelfportret waarin Hoogerbrugge zich steeds bevindt in niet alledaagse, neurotische situaties. De animaties visualiseren in beeld en geluid de geest van deze tijd.
Hoogerbrugge heeft diverse videoclips gemaakt voor de Belgische band Dead Man Ray (2002) en voor de Britse groep The Young en de Britse band The Pet Shop Boys.
Hoogerbrugge werkte in opdracht voor o.a. MTV, Diesel, TROS, NPS, VPRO, Sony, Virgin, Quote, Mitsubishi, ING, Meltin'Pot, Unilever, Rails, ING private Banking, Volkskrant, Groen & Economie, Vrij Nederland, Garp en Tijdschrift voor Marketing. Verder ontwierp hij diverse omslagen voor de boeken van Marcel Möring.
In 2008 ontving hij de Hendrik Chabot prijs toegekend door het Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland.
Submarine
Submarine is een Amsterdams crossmedia productiebedrijf, dat zich richt op het dynamische raakvlak tussen informatie en technologie, ofwel tussen content en de veelheid mediakanalen. Is in 2000 opgericht en wordt geleid door Bruno Felix (programmamaker, oprichter en ex-hoofd digitaal van de VPRO) en Femke Wolting (oprichter en programmeur van Exploding Cinema van het International Film Festival Rotterdam en programmamaker voor De Nieuwe Wereld van de VPRO). Submarine heeft zich gespecialiseerd in converge programming, dat wil zeggen programma's die worden verspreid via verschillende media als televisie, radio en internet.
Submarine produceerde vorig jaar de Ultrakort animatiefilm "In a Forest".
Regisseur: Sjors Vervoort - Producer: Armadillo Film
Niet een acteur van vlees en bloed, maar een gorilla gemaakt van schuimrubber, zeil en vuilniszakken vervult de hoofdrol in de korte film Guerilla. De frustraties van de gorilla met betrekking tot de industriële, stadse omgeving - een betonnen jungle - waar hij zich een weg door probeert te banen, zorgen ervoor dat de omgeving transformeert in een woeste natuur. Zo kruipen er schorpioenen uit putten en schieten er bladeren uit een bewakingscamera.
Zoals ook met zijn prijswinnende stop-motion animatie Cardboard, pakt regisseur Sjors Vervoort (in 2008 afgestudeerd aan St. Joost in Breda) het met Guerilla anders aan dan de meeste filmmakers. Zo maakte hij gebruik van live-motion (film), gecombineerd met andere technieken als bunraku (poppenspel) en stop-motion.
Sjors Vervoort
Behaalde zijn bachelor Animatie aan de KLIM Art Academy in Genk in 2005 en studeerde af aan de St,.Joost Academie Breda in 2009. Maakte eerder de korte animatiefilms Bird (2006) en Cardboard (2009). Is momenteel freelance animator, illustrator en vormgever.
Armadillo Film
Heeft o.a. geproduceerd: Dreaming by numbers (nominatie Gouden Kalf), Nijnok (Gouden Kalf) en Chinese Muur (nominatie Gouden Kalf). Nu in productie de documentaire Brieven aan Zohra en in ontwikkeling de speelfilms De baby van meneer en mevrouw Smit en El Diablo.
Regisseur: Maarten Koopman - Producer: Musch & Tinbergen
De opkomende zon verwarmt de ontwakende natuur.
Hoe hoger hij komt en hoe meer gevolgen van de moderne samenleving hij beschijnt, hoe heter hij wordt... totdat...
Maarten Koopman (1951)
Is kunstschilder, illustrator en componist (componeerde o.a. voor alle films van Orlow Seunke en de films van Jan Musch en Tijs Tinbergen). Hij was coscenarist en coregisseur voor de tv-serie Pim en coscenarist voor de films 'de Smaak van Water' en "Pervola". Sinds 1995 doceert hij animatie op de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, de St. Joost in Breda en HKU in Hilversum. Hij maakte onder meer de volgende met prijzen bekroonde animatiefilms: De Kast, De Slaapkamer, De 4 Jaargetijden, Smakelijk Eten!, Beroemde Schilderijen.
Musch & Tinbergen
Jan Musch en Tijs Tinbergen studeerden in 1975 cum laude af aan de Nederlandse Filmacademie. Naast documentaire en korte speelfilms produceerden zij samen met klasgenoot Orlow Seunke de serie Pim, 1980, en de speelfilms De Smaak van Water, 1982, en Pervola, Sporen in de Sneeuw, 1985. Daarna vormden zij de Coöperatieve Filmproductievereniging Musch & Tinbergen, waarbinnen zij o.a. een aantal grote documentaires produceerden voor WVC, KRO, VPRO, TROS, in samenwerking met Natuurmomenten, Wereld Natuur Fonds en Vogelbescherming, vaak over de confrontaties tussen mensen en hun omgeving. Titels: SpreeuwenWerk (1985), Ganzenproblemen (1990), Gebiologeerd (1994), Nieuwe Natuur (1995), Onze Rotgans in Siberië (1996), De Carrièreplanning van de Scholekster (1997), Tiengemeten, van landbouw naar natuur (2000) en Mul (2001). In 2009 won de door hen geregisseerde film Rotvos het Gouden Kalf voor de Beste Lange Documentaire.
------------------------------------------------
Ingezonden persbericht