Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Vervolg Recall Vimpat stroop

In aanvulling op het Geneesmiddelinfobericht van 28 juli j.l. zenden wij u onderstaande informatie.

De CHMP, het wetenschappelijke comité van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), heeft geadviseerd Vimpat 15 mg/ml stroop terug te roepen vanwege een kwaliteitsprobleem in diverse batches. Het betreft een vlokachtige neerslag van de werkzame stof lacosamide (anti-epilepticum) met als gevolg een niet homogeen verdeelde stroop. Dit kan leiden tot onder- of overdosering. Voor meer informatie, zie EMA.

De leverancier UCB Pharma BV heeft maandag 1 augustus jl. een brief naar alle apotheken verstuurd om de Vimpat stroop terug te roepen. De recall zal op 15 september ingaan, zodat patiënten op veilige en passende wijze kunnen worden overgezet op een andere behandeling. Indien nodig mogen apothekers de Vimpat stroop tot 15 september ter hand stellen, mits de stroop geen vlokachtige neerslag bevat. Inspecteer de fles dan visueel in natuurlijk licht om er zeker van te zijn dat de stroop vrij van neerslag is. Daarna wordt u verzocht alle flessen Vimpat stroop aan uw gebruikelijke leverancier te retourneren.Bij de andere Vimpat formuleringen (tabletten en oplossing voor infusie) doet zich geen kwaliteitsprobleem voor.Voor meer informatie, waaronder de brief van UCB Pharma BV, zie de brief van UCB Pharma BV, zie de CBG website.

Advies

Geadviseerd wordt om patiënten indien mogelijk te laten overstappen op Vimpat tabletten in overleg met de behandelend arts. Vimpat tabletten en Vimpat stroop zijn bio-equivalent . De Vimpat tabletten zijn voldoende beschikbaar. Zie Farmanco voor meer informatie over deze beschikbaarheid

Patiënten met slikproblemen of voedingssonde

Patiënten die moeite hebben met slikken kunnen geholpen worden met de instructiefilm op apotheek.nl voor een betere sliktechniek.

Is dit geen mogelijkheid, dan kunnen Vimpat filmomhulde tabletten worden bewerkt. De filmomhulling dient ter maskering van de bittere smaak van lacosamide . Er is ook geen bezwaar tegen het oraal toedienen van de infusievloeistof.

Bewerkingsmethoden


- Uiteen laten vallen

Laat de tablet uiteen vallen in (handwarm of lauw) water, zo nodig onder roeren (in een wegwerpbeker) of schudden (in een met een dopje afgesloten spuit). Deze methode beperkt het verlies tijdens voor toediening gereedmaken.


- Fijnmaken

Maak de tablet fijn en meng vervolgens het poeder met water of halfvast voedsel. Bij risico op verslikken heeft halfvast voedsel de voorkeur.

Volledige bewerkingsinstructies zijn terug te vinden in Oralia VTGM, de LNA-procedures `Aanpassing vast naar vloeibaar' en `Sondevoeding en geneesmiddelen' op de KNMP Kennisbank. De specifieke informatie over Vimpat tabletten en infusievloeistof zal per 1 september worden gepubliceerd in Oralia VTGM.

Toediening

Lacosamide heeft een bittere smaak. Deze kan eventueel gemaskeerd worden met bijvoorbeeld limonade of appelmoes. Bij toediening via de sonde dient rekening gehouden te worden met eventuele verstopping van de sonde door resten van de tabletomhulling, de infusievloeistof heeft dit probleem niet.

Import

UCB Pharma BV is bezig de in de VS geregistreerde Vimpat 10 mg/ml oplossing in Nederland beschikbaar te stellen. Momenteel is nog niet bekend wanneer deze formulering verkrijgbaar is. Raadpleeg Farmanco voor de meest recente stand van zaken.

KNMP Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Literatuur


1. SPC Vimpat 50 mg filmomhulde tabletten, augustus 2008.


2. SPC Vimpat 150 mg filmomhulde tabletten, augustus 2008.


3. SPC Vimpat stroop 15 mg/ml, augustus 2008.


4. Persoonlijke communicatie UCB Pharma BV, 29 juli 2011.