Oranjefonds



Project van de week: GGz Centraal, Amersfoort

Bij volleybal moeten de spelers goed op elkaar letten. Voor cliënten uit de geestelijke gezondheidszorg is het daarmee een geschikt middel om nieuwe contacten aan te gaan. Cliënten van GGz Centraal trainen samen met de reguliere volleybalvereniging op de vertrouwde GGZ locatie. Doorstroom naar het verenigingsleven wordt hiermee vergemakkelijkt. Het Oranje Fonds steunt met EUR 44.000,= over twee jaar.

Deze koppeling in groepsverband heeft ten opzichte van een één-op-één koppeling een positief effect op de cliënten. De ervaring met één-op-één koppelingen wees uit dat het niet werkt om de cliënten samen met een maatje te laten sporten in een reguliere setting. Zodra het maatje wegviel, werd de drempel te hoog voor de cliënten en stopten ze. Om toch het contact met de reguliere setting tot stand te brengen wordt een normale club binnen de muren van de GGZ gehaald.

Samen trainen
Er werd snel een volleybalverenging uit Amersfoort gevonden die mee wil doen en een trainster die zich wil gaan inzetten. De stappen zullen klein zijn. Eerst gaan de cliënten samen trainen onder begeleiding van de ervaren trainster en ondersteund door een aantal vrijwilligers.

Sportmaatje
Vervolgens zullen zij samen met een regulier team op de GGZ locatie gaan trainen. Van hieruit wil men het contact verder uitbouwen en proberen een aantal cliënten lid te laten worden van een regulier team. In dat team wordt dan een sportmaatje gezocht zodat de cliënt een vast aanspreekpunt heeft.

Reguliere setting
Het doel is dat het maatje niet meer de enige houvast is maar dat de cliënt zich al meer op zijn/haar gemak voelt in de reguliere setting. Deze stap zal echter voor een groot aantal cliënten die wel willen sporten nog te ver zijn. Zij kunnen wel blijven spelen en blijvend in contact komen met spelers van reguliere teams.

Beoogde resultaten

- minimaal 8 cliënten zijn lid van een volleybal-vereniging;
- minimaal 6 cliënten nemen deel aan de recreantencompetitie volleybal;


- minimaal 10 cliënten trainen mee bij de recreantentraining van de vereniging;

- 6 tot 10 cliënten nemen deel aan het Easi-cup toernooi, ergens in Europa, zowel in 2011 (in Duitsland) als in 2012, en dit wordt daarna gecontinueerd;

- minimaal 10 cliënten doen mee aan toernooien en vriendschappelijke wedstrijden;

- minimaal 30 cliënten sporten minimaal 1 uur in de week, door de input van dit project (aanzuigende werking).

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week
>