Dura Vermeer

Amsterdam - 30 mei 2011

Boormachine Molly bereikt Amsterdamse grond

Saturn, een samenwerkingsverband van Dura Vermeer en Züblin, heeft met tunnelboormachine Molly de Amsterdamse grond bereikt. De eerste 23 meters zitten er daarmee op.

Elf meter
De afgelopen week hebben de boorders haar voorzichtig door ruim 11 meter beton van de startconstructie gestuurd. Nu deze hindernis geslecht is zullen de boorders met Molly langzamerhand in het reguliere boorproces komen.

400 kuub
Aanvankelijk moest Molly door de anderhalve meter dikke wand van de startschacht heen en vervolgens door het zogenoemde `dichtblok', dat de machine en de boorders tegen de druk van het grondwater op 13 m diepte beschermt. Bij elkaar heeft Molly inmiddels een kleine 400 kuub beton weggeboord en kan ze nu in de Amsterdamse grond aan de slag. De komende dagen en weken is Molly nog bezig met de altijd complexe eerste fase van het boorproces.

Richting Ceintuurbaan
Het boortracé dat Molly en de boorders zullen volgen loopt via de Scheldestraat en de Ferdinand Bolstraat naar het onderste niveau van station Ceintuurbaan. Daar zal ze naar verwachting in augustus aankomen. Nadat ze de stationswand heeft doorboord, wordt ze opgevangen in een speciale trommelconstructie en vervolgens door het station heen geleid, zodat ze later haar weg richting station Vijzelgracht kan voortzetten. Aangezien de Ferdinand Bolstraat op dat punt relatief smal is, liggen de perrons in dat station boven elkaar. Molly's zusje komt daar volgend jaar een niveau hoger binnen.

In de gaten
Net als bij Gravin en Noortje zal ook in de Scheldestraat de omgeving nauwgezet in de gaten worden gehouden. `Dat doen we door continu zowel de huizen als het wegdek te monitoren. Met de gegevens uit dat systeem kan het boorproces worden bijgeregeld indien nodig', aldus Joost Joustra, projectleider tunnelboren.

---