Ingezonden persbericht


Persbericht
Ans Markus slaat eerste 'Schilderkunst Vijfje'

Nieuwe herdenkingsmunt eerbetoon aan rijke Nederlandse schilderkunst

Utrecht, 30 mei 2011 -- Kunstschilderes Ans Markus verrichtte vandaag de Eerste Slag van een nieuwe herdenkingsmunt met als thema Nederland en de Schilderkunst. Het 'Schilderkunst Vijfje' is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën en is een officieel wettig betaalmiddel in Europa. Minister Jan Kees de Jager trad op als gastheer bij de Eerste Slag. De oplage van deze herdenkingsmunt is 250.000 stuks. Het thema is een eerbetoon aan de rijke schilderkunst die ons land kent sinds de Gouden Eeuw.

Het ontwerp van de herdenkingsmunt is zeer conceptueel. De voor- en keerzijde vormen een sterk geheel. De voorzijde van de munt toont Koningin Beatrix die kijkt naar 'Gezicht op Delft' dat Johannes Vermeer in de zeventiende eeuw vervaardigde. De horizon loopt niet parallel aan het perspectief van de lijst, waardoor de illusie wordt verbroken. De keerzijde verbeeldt de achterkant van het schilderij, maar ditmaal bevindt de beeltenis van de Delftse horizon zich buiten de lijst. Hiermee wordt de verbinding met het heden gelegd. Dit spanningsveld tussen illusie en werkelijkheid is een van de meest kenmerkende aspecten van de Nederlandse schilderkunst. Ontwerpers Persijn Broersen en Margit Lukàcs lieten zich hierdoor ook duidelijk inspireren in hun ontwerp van het 'Schilderkunst Vijfje'. Tevens combineerden ze de uitgangspunten van historische en hedendaagse schilderkunst aan de hand van 'Gezicht op Delft'.

Nederlandse kunstschilders zijn geliefd bij zowel kunstkenners als het grote publiek. De oorsprong van de Nederlandse schilderkunst ligt aan het einde van de middeleeuwen. Het hoogtepunt volgt in de Gouden Eeuw, met de 'Nachtwacht' van Rembrandt als bekendste meesterwerk. De eeuwen erna brengen eveneens grote Nederlandse kunstschilders voort, onder wie Van Gogh en Mondriaan. Gezien de rijke historie, getalenteerde hedendaagse kunstenaars en een veelbelovende toekomst mag Nederland trots zijn op zijn schilderkunst.

'In Nederland doen we het goed als het gaat om kunst. Van de oude Hollandse meesters tot hedendaagse kunst genieten we internationale erkenning. Met het uitbrengen van herdenkingsmunten brengt het ministerie van Financiën Nederlandse thema's onder de aandacht. Een herdenkingsmunt met dit thema is dan ook zeer logisch. Ik ben er trots op dat dit ontwerp, dat het Nederlandse gevoel voor esthetiek goed verbeeldt, hier geslagen wordt', zegt Maarten Brouwer, Muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Verkrijgbaarheid

Het 'Schilderkunst Vijfje' is vanaf 30 mei 2011 verkrijgbaar via www.herdenkingsmunt.nl en in de postkantoren en agentschappen van Post NL voor een prijs van vijf euro. Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere verzamelaarsuitgiften:


* het zilveren 'Schilderkunst Vijfje' in verzamelaarskwaliteit Zilver Proof, ter waarde van ¤ 39,95;


* het gouden 'Schilderkunst Tientje' in verzamelaarskwaliteit Goud Proof, ter waarde van ¤ 359,95.

####

Over de Koninklijke Nederlandse Munt

De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Dit circulatiegeld wordt sinds 1567 in Utrecht geslagen en vanaf 1911 in het volledig gerenoveerde historische Muntgebouw. De Koninklijke Nederlandse Munt is een van de oudste bedrijven in ons land. De Koninklijke Nederlandse Munt is echter meer dan een gedegen muntproducent met een rijk verleden. De producent is vooral ook een technologische innovator met een enorme kennis op het gebied van muntproductie. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen ontwerper Ronald van Tienhoven en Google Earth voor de productie van het 'Manhattan Vijfje' in 2009. Ook bij het vervaardigen van het 'Max Havelaar Vijfje' zijn bijzondere, innovatieve laser- en 3D-technieken toegepast. Verder is de Koninklijke Nederlandse Munt door zijn kennis een veelgevraagd producent van buitenlandse circulatiemunten voor niet-eurolanden.