Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

's-Hertogenbosch, 30 mei 2011

Gieskes-Strijbis Fonds verbindt zich aan
onderzoek naar werken Bosch

Het Gieskes-Strijbis Fonds heeft besloten het internationale kunsthistorisch onderzoek naar het werk van Jheronimus Bosch te ondersteunen. Het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) dat in 2010 is gestart met het onderzoek, ontvangt E 500.000 van het vermogensfonds, verspreid over vijf jaren. BRCP onderzoekt tot eind 2015 het oeuvre van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) dat vanuit 's-Hertogenbosch wereldwijd verspreid is geraakt. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in 2016, het jaar waarin 's-Hertogenbosch de vijfhonderdste sterfdag herdenkt van Jheronimus Bosch. In het Noordbrabants Museum wordt een overzichtstentoonstelling gehouden over de bekendste Nederlandse schilder van de middeleeuwen.

Het Gieskes-Strijbis Fonds ondersteunt uit de opbrengsten van belegd vermogen goede doelen. Grotere, meerjarige projecten op het gebied van kunst en cultuur behoren onder meer tot de bestedingsdoelen van het fonds, dat is ontstaan in 2003 toen het echtpaar Hennie en Diedi Gieskes-Strijbis de Stichting Spaarne Fonds oprichtte. In 2008 is de ondersteuning van goede doelen voortgezet onder de nieuwe naam Gieskes-Strijbis Fonds.

Stichting Bosch Research and Conservation Project, opdrachtgever van het onderzoek, is verheugd over de donatie. Voorzitter Drs. Paul Rüpp: "Wij zien de ondersteuning door het Gieskes-Strijbis Fonds als een erkenning van het belang van het onderzoek waarmee een fundamentele herwaardering van het werk van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) tot stand wordt gebracht." De totale kosten voor het onderzoek voor vijf jaar bedragen 2,6 miljoen euro. Behalve de bijdrage van het Gieskes-Strijbis Fonds ontvangt stichting BRCP 2,1 miljoen euro van stichting Jheronimus Bosch 500.

Het onderzoek wordt verricht onder de verantwoordelijkheid van het Wetenschappelijk Comité, een internationaal samengestelde groep onderzoekers, restauratoren en museumconservatoren, afkomstig uit onder meer het Museo del Prado in Madrid, het Städelsches Kunstinstitut in Frankfurt en The Metropolitan Museum of Art in New York. Partners in het onderzoek zijn stichting Jheronimus Bosch 500, Noordbrabants Museum, Radboud Universiteit Nijmegen en het Jheronimus Bosch Art Center. Het onderzoeksteam van BRCP werkt vanaf de start in 2010 samen met de conservatoren van de musea die werk van Bosch in hun collectie hebben. Deze musea zijn verspreid over twee continenten en vijftien landen.

Bosch Research and Conservation Project is een internationaal kunsthistorisch onderzoek. Moderne technologie wordt ingezet voor een fundamentele herwaardering van het werk van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). In dit project werken kunsthistorici, conservatoren en restauratoren uit instellingen over de hele wereld samen om het erfgoed van één van 's werelds meest creatieve kunstenaars ooit te analyseren en te conserveren. In 2016 wordt de dood van Bosch, dan een half millennium geleden, herdacht. De onderzoeksresultaten van dit project dragen bij aan de viering van de vitaliteit en de kracht van zijn kunst tijdens een tentoonstelling in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van stichting Bosch Research and Conservation Project. In dit project wordt samengewerkt met stichting Jheronimus Bosch 500, Noordbrabants Museum, Jheronimus Bosch Art Center en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Noot voor de redactie,