Gemeente Utrecht

Condooms en tips voor vakantievierende jeugd

Volgende week vertrekken veel eindexamenleerlingen per bus naar een zonnige bestemming. Voor voorlichters van de GGD'en in de provincie Utrecht een goede gelegenheid om de vakantievierende jeugd bij de opstapplaatsen te informeren over het belang van veilig vrijen. Maandag 30 mei komen de GGD'ers met een speciale 'veilig vrijen'-camper naar de opstapplaats Vredenburg Leidsche Rijn. Op vrijdag 8 juli staat de camper bij het NS station in Houten.

Wachtend op de bus kunnen jongeren bij deze camper terecht voor informatie over veilig vrijen, seksualiteit en soa's en de rol van alcohol hierbij. In 'de doos van Toos' kunnen jongeren oefenen met het omdoen van een condoom in het donker. Vlak voor vertrek krijgen alle vakantievierders in de bus een pakketje uitgereikt met een condoom en folders om de discussie over veilige seks in de bus voort te kunnen zetten.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren op vakantie eerder seks hebben dan normaal. Een andere omgeving, alcoholgebruik en de vakantiesfeer zijn hierop van invloed. Toch nemen weinig jongeren voorzorgsmaatregelen om veilig te vrijen; slechts een derde van de vakantiegangers neemt een pakje condooms mee op reis.

In tien jaar tijd is het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) sterk toegenomen. Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren. Binnen de soa-bestrijding in de provincie Utrecht werd in 2010 bij 15% van de geteste jongeren tot 20 jaar de diagnose chlamydia gesteld; dit was bij 10% van de geteste jongeren tussen 20 en 25 jaar het geval. Het jaar daarvoor was het respectievelijk 14% en 10%. De GGD'en richten zich bij deze doelgroep niet alleen op het voorkomen van soa, maar ook op het bevorderen van seksuele gezondheid in bredere zin (Sense). Kijk voor meer informatie over soa's en seksualiteit op www.sense.info.




Gemeente Utrecht