Ingezonden persbericht

Tijd voor staatsbegrafenis tong en vinger gebroeders De Witt

Vrijdag werd in het tv-programma Nieuwsuur bekend, dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoek heeft gedaan naar de tong en vinger van de gebroeders De Witt. Binnenkort gaat blijken of deze ook echt van hen zijn. In dat geval wil de vereniging Vrienden van De Witt de mogelijkheid van een staatsbegrafenis nagaan.

Het is een van de meest spraakmakende politieke moorden in de Nederlandse geschiedenis. De moord op Johan en Cornelis de Witt in het rampjaar 1672. Zij werden gelyncht door een woedende menigte, en vervolgens uit elkaar getrokken en in stukken gesneden. In het Haags Historisch Museum worden tot op de dag van vandaag de twee lichaamsdelen van de broers tentoongesteld.

Voor de Maand van het Spannende Boek schreef auteur Daniëlle Hermans een verhaal over de vermeende tong en teen van staatsmannen Johan en Cornelis de Witt. Het NFI besloot na een gesprek met de schrijfster daadwerkelijk onderzoek te gaan doen naar deze lichaamsdelen. De eerste uitkomsten tonen aan dat de delen daadwerkelijk 17e eeuwse menselijke resten zijn. Het NFI zet zijn onderzoek voort en probeert via vingerafdrukken en dna te achterhalen of ze vervolgens daadwerkelijk van de gebroeders De Witt zijn.

Als dit na drie eeuwen zou worden bewezen, pleiten de Vrienden voor een discussie over hoe om te gaan met deze relikwieën, waarbij een begrafenis voor de hand ligt. Immers, raadspensionaris Johan de Witt leidde op intelligente en kordate wijze bijna 20 jaar ons land, terwijl zijn broer Cornelis hem in de uitvoering (bijvoorbeeld op zee met Michiel de Ruyter) succesvol bijstond.

De vereniging stelt betrokken partijen graag voor met elkaar het debat te voeren over de toekomst van de lichaamsdelen van de gebroeders De Witt. Zelf staat zij een staatsbegrafenis voor om de uitzonderlijke prestaties van deze staatslieden te eren.

---




Ingezonden persbericht