Dienstenbond CNV



30 mei 2011

Overleg FloraHolland in goede sfeer!

Afgelopen vrijdag heeft CNV Dienstenbond voor de eerste keer overleg gehad met FloraHolland over de nieuwe cao. Tijdens dit overleg is kort gekeken naar afspraken die gemaakt zijn in de huidige cao, wat daarvan is uitgevoerd en wat we kunnen leren van het verloop van de vorige cao-rondes. Dit allemaal om er voor te zorgen dat het cao-overleg op een goede, prettige manier verloopt en we niet achteraf denken.... hadden we dit maar anders gedaan. CNV Dienstenbond vindt dat het overleg op een prettige manier van start is gegaan.

Inhoud van overleg
In de huidige cao is een aantal afspraken gemaakt, o.a. over scholing en stageplekken. Er is kort stilgestaan bij de resultaten die hierop zijn behaald.
Daarna heeft werkgever een korte toelichting gegeven op de ontwikkelingen binnen FloraHolland en in het kort het financiële jaarverslag toegelicht. Ook is kort toegelicht wat de uitgangspunten van FloraHolland zijn die een rol spelen bij het arbeidsvoorwaardenbeleid.
Intern spelen een aantal zaken een rol: processen worden korter, er zijn meer fluctuaties per dag, het klokvolume neemt af, rol Connect neemt toe, afname personeelsbezetting. FloraHolland geeft aan dat ze een goed draaiend bedrijf zijn en willen blijven, waarbij continuïteit een belangrijk rol speelt. Voor FloraHolland maken de medewerkers het verschil, de medewerkers van FloraHolland bepalen het succes van het bedrijf.

Tijdens het overleg is nogmaals benadrukt dat de wens van CNV Dienstenbond is om het cao-traject en het harmonisatietraject uit elkaar te halen. De afspraak is gemaakt dat als er een nieuwe cao is er aansluitend gestart wordt met het harmonisatietraject. Het eerste overleg over de cao bestaat uit een toelichting van de voorstellen door zowel CNV Dienstenbond als FloraHolland. Daarnaast worden aanvullende vragen gesteld. Inhoudelijke reactie op voorstellen gebeurt tijdens het vervolgoverleg.

Toelichting voorstellen FloraHolland
FloraHolland wil werken aan vertrouwen en rust creëren binnen het bedrijf. Zij stellen daarom een tweejarige cao voor. Men wil komen tot goede afspraken in de cao waaruit goed werkgeverschap blijkt. CNV Dienstenbond gaat in eerste instantie uit van een looptijd van een jaar, maar afhankelijk van de afspraken die worden gemaakt is een cao voor twee jaar bespreekbaar. Vooral als daar rust mee gecreëerd wordt.

Loon
FloraHolland wil met de loonsverhoging uitkomen op een marktgemiddelde verhoging. Hoe hoog dit percentage is, is niet verder toegelicht maar voor CNV Dienstenbond is de eis 2 procent structureel en 1% voor aanvullende afspraken.

Salarisgarantieregeling
Voorstel van werkgever is om deze regeling aan te passen. Op dit moment zijn er de categorieën A, B en C. Werkgever stelt voor om enkel de categorieën A en C te handhaven en de daarbij behorende criteria aan te passen.

Transparantie RSP methodiek.
Al eerder heeft CNV Dienstenbond aangegeven dat de onduidelijkheid over de RSP tot veel vragen en onrust leidt. Werkgever wil transparantie verhogen door de methode op te nemen in de cao. CNV Dienstenbond wil ook graag meer duidelijkheid en inzicht in deze regeling. Hier zullen we gezamenlijk naar kijken.

Functiewaardering ORBA
Werkgever wil de afspraak die gemaakt is in de huidige cao bevestigen. Op het moment dat grenzen ORBA bekend zijn worden afspraken gemaakt over inpassing in het loongebouw.

Garantieregeling
Werkgever stelt voor om een aanpassing te doen op deze regeling. Nu staat er dat als voorwaarde geldt dat als roosters "lichter" worden het garantiebedrag naar beneden wordt bijgesteld. FloraHolland wil deze beperking verwijderen omdat het administratief veel werk vraagt en daarmee meer werk vraagt dan het financieel oplevert.

Pensioen
Ten aanzien van het pensioen wil werkgever een protocolafspraak maken dat op het moment dat er een pensioenakkoord ligt er overleg komt met CNV Dienstenbond over de verwerking van de gemaakte afspraken. CNV Dienstenbond is van mening dat we geen afspraken zullen maken vooruitlopend op het centrale akkoord. Dit voorstel past dan ook binnen het beleid van CNV Dienstenbond

Daarnaast komt werkgever met een tekstvoorstel om de klachtenregeling aan te passen. Dit omdat er behoefte is aan verduidelijking van de procedure.
Ook komt er nog een aanvullend voorstel om tegemoet te komen aan de aanvragen voor aanpassing contracten ten behoeve van Duaal Leren. Dit houdt in dat er een aangepaste stageovereenkomst komt waarmee deze groep ook binnen FloraHolland aan de slag kan. Ook wil men kijken naar de gevolgen die de nieuwe vakantiewetgeving heeft voor het bedrijf.

Toelichting voorstellen CNV Dienstenbond
Aansluitend zijn de voorstellen van CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten toegelicht. Hierbij is benadrukt dat werknemers hebben aangegeven dat vertrouwen en respect belangrijke onderwerpen zijn. Hier is behoefte aan. De manier waarop het eerste overleg is gevoerd geeft voor CNV Dienstenbond aan, dat FloraHolland hier ook serieus mee aan de slag wil.
Zoals gezegd, inhoudelijk heeft CNV Dienstenbond nog niet gereageerd op de voorstelen van werkgever. Dit zal tijdens het overleg van 9 juni aan de orde komen.

Harmonisatietraject
Zoals al eerder gezegd, het harmonisatietraject start na afronding cao. Dit houdt in dat er voor bestaande regelingen nieuwe regelingen komen. De insteek is dat er geen nieuwe regelingen bijkomen, daar waar CNV Dienstenbond en werkgever mogelijkheden zien om regelingen voor medewerkers en bedrijf te verbeteren zal deze vernieuwing worden benut. Uitgangspunt bij het totaalpakket is dat niemand er op achteruit gaat. Vanzelfsprekend worden leden van CNV Dienstenbond ook bij dit proces nauw betrokken .