Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht presenteert financieel gezonde organisatie in Voorjaarsnota 2011

De financiën van de gemeente Utrecht zijn op orde. De afgesproken bezuiniging van ¤ 55 miljoen realiseert dde gemeente grotendeels op de eigen organisatie. De resultaten van de externe doorlichting en de kerntakendiscussie met de gemeenteraad zijn vertaald in een aantal moderniserings- en bezuinigingsvoorstellen. Er is ruimte voor nieuwe investeringen omdat er geld over is van 2010 en door opbrengsten uit erfpacht.

Financieel gezond
De Voorjaarsnota 2011 presenteert een sluitend meerjarenbeeld. De gemeente gaat de komende jaren efficiënter werken en bespaart daardoor tegen de ¤ 48 miljoenn. Het college verwacht dat dit bedrag de komende jaren groter kan worden. Samen met andere maatregelen kan in 2014 in totaal ruim 60 miljoen worden bespaard. Hierdoor merken de Utrechters zo min mogelijk van de bezuiniging van ¤ 55 miljoen die het college bij haar start in april 2010 voor ogen had. De tarieven voor afvalstoffenheffing en rioolheffing worden in 2012 alleen met de inflatie verhoogd. Om goed voorbereid te zijn op financiële risico's in de toekomst brengt het college het weerstandsvermogen van de gemeente verder op peil. Wethouder Financiën Mirjam de Rijk hierover: "Zo'n financiële buffer is extra belangrijk omdat het Rijk allemaal negatieve maatregelen in petto heeft voor de gemeenten." De Verantwoording 2010 sluit af met een boekhoudkundig positief resultaat van ¤ 95,9 miljoen. Dit komt voornamelijk doordat grote projecten in 2011 doorlopen.

Geld voor nieuwe projecten
Het college blijft investeren in een groene, open en sociale stad: in onderwijs, armoedebeleid, groen in en om de stad, cultuur en de ontwikkeling van het stationsgebied en Leidsche Rijn. Er is ruimte voor nieuwe projecten, zoals het opknappen van de Blauwe Zaal in de Stadsschouwburg, het bouwen van een cultuurhuis in Leidsche Rijn, de doorstart van de Vechtsebanen, binnenstedelijk bouwen, het realiseren van een brede school in Overvecht en meer fietsvoorzieningen.

Samen met de stad
Dit college maakt gebruik van de kennis, denkkracht en innovatievermogen van de stad. Naast de bezuinigingsvoorstellen vanuit de doorlichting en de kerntakendiscussie zijn bij de Voorjaarsnota ook voorstellen van bewoners meegenomen. Via het digitale platform U-aan-Z (http://www.u-aan-z.nl) konden Utrechters ideeën aanleveren, online verder uitwerken en op elkaars ideeën stemmen. Het college stelt voor 7 voorstellen uit de top 10 van U-aan-Z op te pakken.

Betere dienstverlening
Het college wil de dienstverlening aan inwoners verbeteren én digitaliseren, zodat inwoners en ondernemers meer digitaal kunnen regelen. Er wordt geïnvesteerd in modernere ICT-systemen en eenvoudigere werkprocessen. In de organisatiestrategie Via B staat beschreven wat de benodigde organisatievernieuwing betekent voor de gemeentelijke organisatie. De huidige dienstenstructuur verdwijnt. Bij de organisatievernieuwing betrekt het college de ondernemingsraden en vakbondorganisaties volgens de geldende spelregels. Per 1 augustus 2011 start een gemeentelijk Loopbaancentrum om de personeelsreductie van zo'n 600 fte in goede banen te leiden. Wethouder Organisatievernieuwing en Personeelszaken Jeroen Kreijkamp: "Er gaat veel veranderen, ook voor ons personeel, dat realiseren we ons. We doen het zorgvuldig en besteden veel aandacht aan interne mobiliteit."

Efficiënter
De gemeente kan beter, slimmer en goedkoper werken door onder andere scherper in te kopen, de overhead met ¤ 15 miljoen terug te brenggen, selectief externen in te huren en werk efficiënter aan te pakken. Op een aantal terreinen ziet het college een andere rol van de gemeente in de Utrechtse samenleving. Bijvoorbeeld als het gaat om de ondersteuning van kwetsbare groepen en in het jeugdbeleid. Daarnaast kiest het college voor het uitbesteden of verzelfstandigen van taken. Zo wordt onderzocht of Stadswerken een Overheids NV kan worden en de Schouwburg en het Centraal Museum verzelfstandigd kunnen worden.

Procedure
De Voorjaarsnota 2011, de Verantwoording 2010 en de Organisatiestrategie Via B worden door de wethouders De Rijk en Kreijkamp op 30 mei 2011 gepresenteerd aan de gemeenteraad en de pers. Via B wordt behandeld in de Raadsinformatieavond van 31 mei 2011. De Voorjaarsnota en de Verantwoording 2010 komen aan bod in de Raadsinformatieavond van 16 juni 2011. De behandeling van beide stukken in de raadscommissies vindt plaats in de week van 20 juni. Op 30 juni vindt besluitvorming door de gemeenteraad plaats, waarna de voorstellen worden verwerkt in de Programmabegroting 2012. Zie verder vanaf maandag 30 mei 2011 de stukken online op www.utrecht.nl/voorjaarsnota, www.utrecht.nl/verantwoording en Via B op www.utrecht.nl/organisatievernieuwing.




Gemeente Utrecht