Nationale Bank van Belgie



Oproeping tot de buitengewone algemene vergadering van de Nationale Bank van België

2011-05-12

Gereglementeerde informatie verspreid door de Nationale Bank van België op 12 mei 2011

Afdrukversie (pdf - 150k)

Oproeping tot de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Nationale Bank van België nv, die zal plaatsvinden in de Bank te 1000 Brussel, Warmoesberg 61, op maandag 30 mei 2011, aansluitend op de gewone algemene vergadering die aanvangt om 11 uur.

De aandeelhouders die aanwezig of vertegenwoordigd willen zijn op deze buitengewone algemene vergadering dienen zich daartoe in te schrijven conform de instructies die hieronder worden weergegeven, zelfs indien zij reeds zouden zijn ingeschreven voor de gewone algemene vergadering die op dezelfde dag plaatsvindt.

Agenda van de buitengewone algemene vergadering:

Overeenkomstig artikel 36, tweede lid, van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België, is de Regentenraad bevoegd om voorstellen van statutenwijziging, die er niet toe strekken de statuten in overeenstemming te brengen met de organieke wet van de Bank of met de voor België bindende internationale verplichtingen, voor te stellen aan de algemene vergadering van aandeelhouders. In uitvoering van deze bepaling en van artikel 70 van de statuten, stelt de Regentenraad 39 voorstellen van besluit voor aan de buitengewone algemene vergadering. De integrale tekst van de statuten, waarin deze 39 wijzigingsvoorstellen op overzichtelijke wijze zijn weergegeven, is te vinden op de website van de Bank, op het adres www.nbb.be - aandeelhouders - algemene vergadering

Voorstellen van besluit:


1. Voorstel om het vierde lid van artikel 3 van de statuten te schrappen.

2. Voorstel om het derde lid van artikel 5 van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"Eigenaars in onverdeeldheid, vruchtgebruikers en naakteigenaars, en alle andere personen die samen in een zelfde aandeel gerechtigd zijn, dienen zich door een zelfde persoon te laten vertegenwoordigen. Zolang aan dit voorschrift niet is voldaan, mag de Bank de uitoefening van de aan het aandeel verbonden rechten schorsen. Dit schorsingsrecht wordt uitgeoefend door de voorzitter van de algemene vergadering."

3. Voorstel om in artikel 9 van de statuten een derde lid toe te voegen als volgt:
"Het register van aandelen op naam kan worden aangehouden in elektronische vorm."

4. Voorstel om de tekst van artikel 11 van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"De ontbinding kan niet plaatshebben dan bij wet."
5. Voorstel om in artikel 28, punt 1, van de statuten de laatste zin te schrappen.

6. Voorstel om de tekst van artikel 28, punt 3, van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"Hij stelt aan de algemene vergadering de jaarrekening en het jaarverslag voor die door de Regentenraad zijn goedgekeurd."
7. Voorstel om de tekst van artikel 29, punt 2, tweede lid, van de statuten te vervangen door de volgende tekst: "Het benoemt en ontslaat de personeelsleden en bepaalt hun wedde."
8. Voorstel om artikel 30, punt 4, van de statuten op te heffen.
9. Voorstel om de tekst van artikel 30, punt 5, van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"Hij keurt het jaarverslag goed, door de gouverneur voor te stellen aan de algemene vergadering."

10. Voorstel om artikel 30, punt 6, van de statuten op te heffen.
11. Voorstel om de tekst van artikel 31, punt 1, eerste lid, van de statuten te vervangen door de volgende tekst: "De Regentenraad vergadert ten minste twintig keer per jaar."
12. Voorstel om in artikel 31 van de statuten een nieuw punt 3 in te voegen als volgt:
"In spoedeisende gevallen, vastgesteld door de gouverneur, kan de Regentenraad beslissen langs schriftelijke procedure of via een vocaal telecommunicatiesysteem, volgens de nadere regels bepaald in het huishoudelijk reglement van de Bank."

13. Voorstel om de tekst van artikel 33, eerste lid, van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"Het College van Censoren vergadert ten minste acht keer per jaar."
14. Voorstel om het tweede lid van artikel 34, punt 2, van de statuten te schrappen.

15. Voorstel om het punt 3 van artikel 34 van de statuten te schrappen.
16. Voorstel om in artikel 35 van de statuten een nieuw punt 3 in te voegen als volgt:
"Indien een mandaat van regent openvalt, dan blijft dit, onverminderd artikel 62, tweede lid, 2°, vacant tot de eerstvolgende algemene vergadering."

17. Voorstel om in artikel 36 van de statuten een nieuw punt 3 in te voegen als volgt:
"Indien een mandaat van censor openvalt, dan blijft dit, onverminderd artikel 62, tweede lid, 2°, vacant tot de eerstvolgende algemene vergadering."

18. Voorstel om de tekst van artikel 44 van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"De jaarrekening wordt opgesteld per 31 december van elk jaar. Zij wordt voorbereid door het Directiecomité en ter goedkeuring voorgelegd aan de Regentenraad.
De goedkeuring van de jaarrekening door de Regentenraad geldt als kwijting voor de leden van het Directiecomité."
19. Voorstel om artikel 45 van de statuten op te heffen.
20. Voorstel om artikel 48 van de statuten op te heffen.
21. Voorstel om artikel 51 van de statuten op te heffen.
22. Voorstel om in de Nederlandstalige versie van artikel 57 van de statuten het eerste lid aan te vullen met de volgende zin: "Ze wordt voorgezeten door de gouverneur."

23. Voorstel om de tekst van artikel 58 van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"Het recht om deel te nemen aan de algemene vergadering wordt verleend aan de aandeelhouders die de wettelijke formaliteiten om te worden toegelaten tot de algemene vergadering van een genoteerde vennootschap hebben vervuld."

24. Voorstel om in artikel 61, eerste lid, van de statuten de tekst "te 11 uur" te vervangen door de tekst "om 14 uur".
25. Voorstel om in artikel 61, tweede lid, van de statuten de woorden "het verslag van het beheer over de verrichtingen" te vervangen door de woorden "het jaarverslag".

26. Voorstel om artikel 63 van de statuten op te heffen.
27. Voorstel om in artikel 64, eerste lid, van de statuten de woorden "grootste aanwezige aandeelhouders" te vervangen door de woorden "aanwezige aandeelhouders die eigenaar zijn van het grootste aantal aandelen".

28. Voorstel om in artikel 64, tweede lid, van de statuten de woorden "de leden van de Regentenraad" te vervangen door de woorden "de overige leden van het bureau".

29. Voorstel om in artikel 65, eerste lid, 2°, van de statuten de woorden "vijf leden" te vervangen door de woorden "één of meer aandeelhouders die samen minstens 3 % bezitten van het maatschappelijk kapitaal".

30. Voorstel om in artikel 65, eerste lid, 2°, van de statuten de woorden "tien dagen" te vervangen door de woorden "tweeëntwintig dagen".

31. Voorstel om de tekst van artikel 67 van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"Er wordt gestemd hetzij op elektronische wijze, hetzij bij naamafroeping, hetzij bij handopsteking, hetzij door middel van stembiljetten.
Benoemingen of afstellingen geschieden bij geheime stemming."
32. Voorstel om artikel 68 van de statuten op te heffen.
33. Voorstel om in artikel 70, derde lid, van de statuten de woorden "de drie vijfden" te vervangen door de woorden "de helft".
34. Voorstel om de tekst van artikel 71 van de statuten te vervangen door de volgende tekst:
"Al de akten die bindend zijn voor de Bank mogen, zonder dat zij enige macht tegenover derden moeten rechtvaardigen, worden ondertekend :
a) hetzij door de gouverneur;
b) hetzij door een meerderheid van de leden van het Directiecomité;
c) hetzij door een directeur samen met de secretaris. Zij mogen tevens worden ondertekend door één of twee personen die gemachtigd zijn hetzij door de gouverneur, hetzij door een meerderheid van de leden van het Directiecomité, hetzij door een directeur samen met de secretaris.
De akten van dagelijks bestuur mogen bovendien worden ondertekend : a) hetzij door de vice-gouverneur of een directeur; b) hetzij door de secretaris of de schatbewaarder; c) hetzij door één of twee hiervoor door het Directiecomité gemachtigde personeelsleden."

35. Voorstel om de titel "PRO MEMORIE Afdeling II - Overgangsbepalingen : uitgifte van biljetten in Belgische franken tot op het ogenblik van het intrekken van hun wettelijke betaalkracht." te schrappen.
36. Voorstel om artikel 73 van de statuten op te heffen.
37. Voorstel om artikel 74 van de statuten op te heffen.
38. Voorstel om artikel 75 van de statuten op te heffen.
39. Voorstel om artikel 76 van de statuten op te heffen.

Formaliteiten om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering

De aandeelhouders waarvan de aandelen bij de Bank zijn geregistreerd (op naam of op rekening) en die de vergadering wensen bij te wonen of die zich wensen te laten vertegenwoordigen, dienen de Bank hiervan uiterlijk op woensdag 25 mei 2011 op de hoogte te brengen overeenkomstig de brief die hen werd toegestuurd.

De aandeelhouders van wie de gedematerialiseerde aandelen geregistreerd zijn bij een andere bank of financiële instelling en die de vergadering wensen bij te wonen of die zich wensen te laten vertegenwoordigen, dienen hun financiële instelling te vragen hun aandelen of een gedeelte hiervan te blokkeren tot en met de dag van de algemene vergadering en een attest van onbeschikbaarheid van deze aandelen te bezorgen aan de Bank, t.a.v. de dienst Effecten. Dit attest moet uiterlijk op woensdag 25 mei 2011 bij de Bank toekomen.

De houders van aandelen aan toonder die de vergadering willen bijwonen of zich willen laten vertegenwoordigen, moeten hun aandelen deponeren bij de Bank (hetzij in haar hoofdzetel, hetzij in een van de vestigingen), uiterlijk op woensdag 25 mei 2011. Zij kunnen deze eveneens deponeren bij een andere bank, die een attest van de neerlegging overmaakt aan de Bank. Dit attest moet uiterlijk op woensdag 25 mei 2011 bij de Bank toekomen, t.a.v. de dienst Effecten.

De aandeelhouders ontvangen een schrijven van de Bank, dat de blokkering of deponering van hun aandelen bevestigt.

De aandeelhouders die zich willen laten vertegenwoordigen op de algemene vergadering, dienen de hierboven vermelde aanmeldingsformaliteiten te vervullen en een volmachtformulier in te vullen dat uiterlijk op vrijdag 27 mei 2011 in de Bank moet toekomen, t.a.v. de dienst Effecten. Overeenkomstig de statuten van de Bank dienen de volmachtformulieren medeondertekend te worden door de gevolmachtigde. Behoudens rechtspersonen en onverminderd de regels van de wettelijke vertegenwoordiging, mag een aandeelhouder zich slechts laten vertegenwoordigen door een lasthebber die zelf stemgerechtigd is. Volmachtformulieren zijn ter beschikking in alle vestigingen van de Bank en ook via haar website, op het adres www.nbb.be - Aandeelhouders
- Algemene vergadering.

* Volmachtformulier voor natuurlijke personen (pdf - 22k)
* Volmachtformulier voor rechtspersonen (pdf - 22k)

Om praktische redenen zal aan elke aandeelhouder één stemkaart worden overgemaakt, die geldig is zowel voor de eigen stemmen als voor de stemmen bij volmacht, behoudens een andersluidend verzoek dat uiterlijk op vrijdag 27 mei 2011 moet ingediend worden bij de dienst Effecten, op het e mailadres securities@nbb.be, telefonisch op het nummer 02 221 46 56 of 02 221 22 85 of per fax op het nummer 02 221 31 19.

De aandeelhouders die op voorhand schriftelijke vragen willen indienen, kunnen die bezorgen, hetzij via e mail op het adres sdsafe@nbb.be, hetzij per fax op het nummer 02 221 31 24, hetzij per brief gericht aan de Nationale Bank van België, Secretariaat, de Berlaimontlaan 14 te 1000 Brussel, uiterlijk op dinsdag 24 mei 2011 om 18 uur.

Brussel, 12 mei 2011

DE GOUVERNEUR,
Luc Coene
NATIONALE BANK VAN BELGIE
Naamloze vennootschap
RPR Brussel - Ondernemingsnummer 0203.201.340
Maatschappelijke zetel: de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel