GroenLinks


Kabinet goochelt met cijfers: 100.000 re-integratietrajecten verdwijnen

Het kabinet ontneemt 100.000 mensen de kans op een volwaardige baan door de bezuinigingen op de onderkant van de arbeidsmarkt. Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde de Tweede Kamer een brief over het effect van zijn beleid. Dat kost banen en leidt tot meer uitkeringen, blijkt uit een analyse van GroenLinks.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de koepel van sociale werkplaatsen Cedris trekken deze conclusie. GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver roept De Krom dinsdag 31 mei ter verantwoording.

Klaver is bezorgd: "Het kabinet bezuinigt mensen een uitkering in. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden de dupe worden van het gegoochel met cijfers door dit kabinet. Deze bezuiniging zadelt gemeenten op met een te krap re-integratiebudget en leidt niet tot banen, maar tot 40.000 nieuwe Rutte-uitkeringen."

100.000 minder re-integratietrajecten

Het kabinet berekent dat er 800 miljoen euro is voor re-integratie en dat gemeenten daarvoor 210.000 re-integratietrajecten kunnen aanbieden. De sommetjes van het kabinet houden echter geen rekening met de WSW-wachtlijst van 20.000 mensen en ook betaalt het kabinet nog maar 80% van de kosten voor een WSW-er.

Hierdoor houden gemeenten geen 800 miljoen, maar slechts 450 miljoen over voor de re-integratie van werklozen, jonggehandicapten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dit betekent al snel dat gemeenten 100.000 minder re-integratietrajecten kunnen aanbieden.

Doemscenario's worden werkelijkheid

Klaver: "De doemscenario's worden werkelijkheid: het kabinet pakt de kansen af van 100.000 mensen om via een re-integratietraject de stap naar werk te kunnen maken. Het gevolg is dat een groot deel van deze groep van de arbeidsmarkt verdwijnt en dat er 40.000 nieuwe Rutte-uitkeringen bijkomen."

Klaver voelt De Krom dinsdag bij het vervolg van het debat over de Wet werken naar Vermogen aan de tand over dit gegoochel met cijfers en de gevolgen voor de kansen op werk van 100.000 mensen.