Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Uitbreiding structureel toezicht KCB vanaf 1 juli

Het Kwaliteits-Controle-Bureau breidt vanaf 1 juli 2011 het structureel toezicht voor groenten en fruit uit naar teeltbedrijven van appelen, peren, paprika, tomaten, aardbeien, sla en andijvie. Controles vinden op dit moment voornamelijk plaats bij handels- en afzetorganisaties, sorteer- en pakstations en logistieke dienstverleners.

De tendens is echter dat de producten steeds vaker rechtstreeks vanaf de teeltbedrijven worden verzonden. Zodoende is het noodzakelijk om ook op deze bedrijven structureel toezicht uit te voeren. Structureel toezicht is een systeem voor het toezicht op de interne Nederlandse markt waarbij bedrijven op basis van een risicoanalyse worden bezocht. Afhankelijk van de hoogte van het risico krijgen de bedrijven jaarlijks één tot meerdere bezoeken. Teeltbedrijven, die al hun product afzetten via een collectiepunt, waar het KCB al controleert, zullen niet onder het structureel toezicht gaan vallen.

Een uitgebreide beschrijving van de systematiek van het structureel toezicht kunt u vinden op de website van het KCB (www.kcb.nl) onder de kop "Systematiek structureel toezicht KCB". Op onze website staan ook de tarieven voor de kwaliteitscontrole vermeld, onder de kop "Tarieven KCB". De betrokken bedrijven worden via een brief door het KCB geïnformeerd.

Bedrijven die een eigen zorgsysteem hebben voor de productkwaliteit, wat voldoet aan de KCB kwaliteitscode, kunnen deelnemen aan het Reglement Interne Kwaliteitscontrole (RIK). Hierdoor komen bedrijven in een lagere risicocategorie terecht en vermindert het aantal controles dat door het KCB wordt uitgevoerd. Meer informatie over het RIK en de voorwaarden kunt u vinden op de website van het KCB (www.kcb.nl), onder de kop "RIK".

Voor vragen over het structureel toezicht kunt u contact opnemen met de Afdeling Product- en Controlezaken van het KCB (p&c@kcb.nl of telefoon 070-3088000).
downloaden van een bestand
systematiek_structureel_toezichtapril2011definitief001.pdf openen/downloaden...