Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Academische Jaarprijs 2011

LUMC-team in race voor Academische Jaarprijs 2011

Publicatiedatum: 30 mei 2011 | NIEUWSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Academische Jaarprijs 2011 Een team van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dingt mee naar de Academische Jaarprijs 2011. De vakjury onder voorzitterschap van Paul Schnabel nomineerde het project `Leve DNA!' voor de finale.

Met het project `Leve DNA!' wil de afdeling Humane Genetica van het LUMC de ontwikkelingen binnen de DNA-technologie voor het voetlicht brengen. "Er gebeurt veel en het gaat snel", zegt onderzoeker dr. Ken Kraaijeveld. "Op korte termijn gaat dit het dagelijks leven van mensen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de dokter die zou kunnen gaan vragen of je al je DNA in kaart wil laten brengen."

Kraaijeveld wil het publiek laten bedenken waar zij graag het DNA van zouden willen laten aflezen. "Dat zou bijvoorbeeld het water uit de sloot kunnen zijn, om te kijken wat daarin leeft. Een klas middelbare scholieren mag hier vervolgens het beste idee uitkiezen, dat wij dan gaan uitvoeren."

Naast `Leve DNA!' van het LUMC is Maastricht University genomineerd met het project `Brein in beeld' en de Universiteit Leiden met `Antibiotica gezocht!' De finalisten werken de komende maanden hun plannen uit en presenteren deze op 26 oktober 2011 tijdens de finaleavond aan de jury, de pers en het publiek. Op die avond wordt bekend welk team zich de winnaar van de Academische Jaarprijs 2011 mag noemen.

Academische Jaarprijs
De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve en overtuigende communicatieplan ontvangt 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren.

Vorig jaar dong het LUMC ook al mee naar de Academische Jaarprijs met `Kies de aanval', over aanvalsgewijze, neurologische ziektes, zoals migraine. Dit project van de afdeling Neurologie kreeg toen de meeste stemmen en won de publieksprijs.