Politie Amsterdam-Amstelland

Nieuwe landelijke jongerensite Op een middelbare school in Zoetermeer is maandagmiddag 30 mei een nieuwe landelijke jongerensite over veiligheid geïntroduceerd, www.vraaghetdepolitie.nl Op deze site vinden jongeren 101 vragen en antwoorden over veiligheid.

Voor wie?
De website is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar, een voor de politie lastig bereikbare groep. Jongeren in deze leeftijd worstelen met allerlei veiligheidsvragen. Ze zien bijvoorbeeld dat klasgenoten blowen in de pauze en vragen zich af of dit strafbaar is. Ook wordt er op scholen veel gesproken over loverboys. Maar, hoe zit het nou ècht? Het antwoord op dit soort vragen horen ze graag van de politie, omdat ze de politie als een betrouwbare bron zien.

Wat?
De informatie op www.vraaghetdepolitie.nl sluit goed aan bij wat de jeugd wil weten. Jongeren hebben namelijk zelf aangegeven wat hun vragen zijn en die zijn op de site gezet. Alle vragen zijn ingedeeld op onderwerp. Loverboys, cyberpesten, (nep)wapens etc.

Korte films en vragen stellen
Op de site staan veel korte films, die ook antwoord geven op vragen van jongeren. Bezoekers van de site kunnen niet alleen zoeken naar antwoorden, maar ook rechtstreeks een vraag aan de politie stellen. Zo is de site interactief en kan hij steeds worden aangevuld met nieuwe vragen.

Waarom eigenlijk?
Het doel van de site is om jongeren aan het denken te zetten over veiligheid èn om hun vertrouwen in de politie te vergroten. Doordat we jongeren via de site de mogelijkheid bieden om een vraag aan de politie te stellen:

- komen we er veel beter achter wat er speelt onder jongeren
- nemen we voor jongeren de drempel weg om contact te zoeken met de politie

- kunnen we jongeren helpen die zitten met een vraag of een probleem
- sluiten we aan op hun manier van communiceren

Door wie?
De site is gestart vanuit een samenwerking in Haaglanden. Naast Haaglanden, werken nog vijf andere korpsen (Noord Holland Noord, Noord-oost Gelderland, Rotterdam-Rijnmond, Limburg-Noord en Brabant Zuid-Oost) mee aan de ontwikkeling. Na alle regionale lanceringen is het nu tijd voor de landelijke lancering. De bedoeling is dat jongeren uit heel Nederland straks informatie vinden en vragen stellen via de site. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van het landelijke Programma Aanpak Cybercrime (PAC).

» www.vraaghetdepolitie.nl


____________________