Gemeente Tytsjerksteradiel


Buisleidingtraject (voor o.a. aardgas) door Tytsjerksteradiel

aanleg transportleiding

Deze buisleidingenstrook loopt globaal vanaf het Nonnenpaad bij Sigerswâld, via Sumarreheide, Eastermar, It Heechsân tot de Boskwei onder Skûlenboarch. De plannen liggen van 1 juni tot en met 12 juli ter inzage.

Kennisgeving

Zienswijzeprocedure ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en milieueffectrapportage (MER)

Van 1 juni tot en met 12 juli 2011 liggen de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het milieueffectrapport (MER) ter inzage.

Een ieder kan naar aanleiding van deze ontwerp-Structuurvisie en MER een zienswijze geven.

Structuurvisie buisleidingen

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) werkt aan een Structuurvisie buisleidingen om ruimte te reserveren voor toekomstige buisleidingen voor gevaarlijke stoffen. In de Structuurvisie wordt een hoofdstructuur vastgelegd van ruimtelijke reserveringen (buisleidingstroken) voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen in Nederland voor de komende 25 á 30 jaar. Hierin is ruimte beschikbaar voor het leggen van buisleidingen voor aardgas, olieproducten of chemicaliën. In veel leidingstroken liggen nu al één of meerdere buisleidingen. In de toekomst kunnen daar nog meer leidingen bij komen.

Door buisleidingen te bundelen in leidingstroken wordt de schaarse ruimte in Nederland optimaal benut. Dit levert extra ruimte op voor andere functies (zoals wonen). Buisleidingen zijn een relatief veilig en duurzaam ondergronds transportmiddel. Voor de energievoorziening (aardgas) is Nederland aangewezen op goed functionerende buisleidingnetwerken. Bovendien is het voor de Nederlandse economie van groot belang om haven- en industrieclusters via buisleidingen met elkaar te blijven verbinden.

Ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en milieueffectrapport

In de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen is de nut en noodzaak voor het reserveren van ruimte voor toekomstige buisleidingen vastgelegd en zijn de uitgangspunten voor het nieuwe beleid beschreven. In de hoofdstructuur is aangegeven waar ruimte voor nieuwe buisleidingstroken gereserveerd moet worden. Voor deze Structuurvisie is op grond van de Wet Milieubeheer een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De m.e.r.procedure zorgt ervoor dat het milieubelang een volwaardige plaats in de plan- en besluitvormingsprocedure heeft. De resultaten uit het MER zijn in de ontwerp-Structuurvisie verwerkt.

De procedure

De ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het MER worden 6 weken ter inzage gelegd. Hiervoor wordt de m.e.r.-procedure doorlopen.

De m.e.r.-procedure kent de volgende stappen. Op twee momenten is er participatie mogelijk over verschillende onderwerpen:


- De startnotitie: reikwijdte en het detailniveau van de op te stellen Structuurvisie en MER. De zienswijzeprocedure daarvoor heeft medio 2009 plaatsgevonden.

- De ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en MER.

Op dit moment kunt u uw zienswijze (reactie) geven op de ontwerp-Structuurvisie buisleidingen en het MER.

Hoe wordt de omgeving betrokken?

Het ministerie van IenM heeft overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven in de voorgaande verkennende fase intensief betrokken. Dit heeft zij gedaan tijdens informatiebijeenkomsten en via diverse vormen van overleg. Maatschappelijke organisaties zijn twee maal uitgenodigd voor overleg. De opvattingen van het brede publiek zijn onderzocht door het voeren van gesprekken en een enquête via het internet

Burgers geven aan dat zij op de hoogte gehouden willen worden over buisleidingen in hun eigen woongebied door hun eigen gemeenten.

In deze fase kan weer iedereen een zienswijze geven. Zienswijzen van particulieren worden naar de betreffende gemeente doorgestuurd met het verzoek om hierop reactie te geven aan de minister. Gemeenten zijn bekend met de lokale situatie en zijn daarom beter in staat om de zienswijzen van hun inwoners in eerste instantie te beoordelen.

Regionale en lokale overheden worden in deze fase intensief betrokken omdat de beleidsuitgangspunten en de nieuwe hoofdstructuur direct invloed kunnen hebben op hun ruimtelijke plannen.

Buisleidingen bij u in de buurt?

Op www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u vanaf 1 juni 2011 op een visiekaart zien of er bij u in de buurt ruimte wordt gereserveerd voor toekomstige buisleidingen. Op deze visiekaart kunt u door in te zoomen zien waar de leidingstroken precies komen te lopen.

Gemeenten zullen te zijner tijd de plicht krijgen in hun bestemmingsplannen rekening te houden met deze leidingstroken.

Figuur 1. Visiekaart met leidingstroken in Nederland

visiekaart

Wilt u ons bellen:
14 0511 (geen netnummer)
Maandag tot en
met donderdag 08.30 - 17.00
Vrijdag 08.30 - 16.30

Wilt u ons schrijven of mailen:
Postbus 3, 9250 AA Burgum
gemeente@t-diel.nl