Ministerie van Defensie

Amerikaanse vrijheidsoffers herdacht in Margraten

30 mei 2011, 16.16 uur

Tijdens Memorial Day werden gisteren wereldwijd de Amerikaanse gesneuvelde militairen herdacht. Op de Amerikaanse begraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten waren enkele honderden Nederlandse militairen nauw betrokken bij het ceremonieel en de beveiliging van de plechtigheid.

Amerikaanse en Nederlandse militairen van de Koninklijke Militaire School vormden een erewacht, terwijl Nederlandse reservisten aantraden als kransdrager. De muzikale ondersteuning kwam van de luchtmachtkapel en 4 F-16´s vlogen over als militaire eregroet aan de gevallenen.

Toen en nu

In verschillende toespraken werd ingegaan op de hoge offers die de militairen wereldwijd leverden en nog steeds leveren. Ook een Defensie-rabbi en -aalmoezenier spraken de genodigden toe.

Onder de gasten waren onder anderen de Amerikaanse ambassadeur, Fay Hartog Levin, en vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Adjudant van de Koningin generaal-majoor Henk Morsink legde een krans namens het staatshoofd.

Voorbereiding

F-16's in missing man formatie brengen eregroet. Archieffoto: ministerie van Defensie

De coördinatie en voorbereiding lag in handen van 13 Gemechaniseerde Brigade, Regionaal Militair Commando Zuid en voor de veiligheidsmaatregelen vooral bij de Koninklijke Marechaussee.

De meeste Amerikanen die op Margraten hun laatste rustplaats vonden, sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog tijdens luchtlandings- en grondoperaties om het oosten van Nederland te bevrijden, de opmars door Duitsland over de rivieren of tijdens de luchtoorlog boven deze gebieden.