Belgische Federale Overheid


* Geïntegreerde aanpak zet georganiseerde diefstal onder druk

Geïntegreerde aanpak zet georganiseerde diefstal onder druk

Datum: 30 mei 2011

De aanpak van de rondtrekkende dadergroepen blijkt doeltreffend. Maar de criminelen passen zich voortdurend aan en de fenomenen waarin de rondtrekkende dadergroepen actief zijn, evolueren. De aanpak van die fenomenen moet dus geregeld geactualiseerd worden om de verschillende partners van de veiligheidsketen toe te laten om snel te handelen.

Op 28 mei 2010 is het actieplan in de strijd tegen de rondtrekkende dadergroepen aangepast door alle partners in deze strijd. De eerste minister, de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, het federaal parket, de FOD Binnenlandse Zaken, het College van procureurs-generaal en de lokale en federale politie hebben toen nieuwe uitdagingen vastgelegd.
De integrale (het fenomeen wordt in al zijn facetten aangepakt: preventie, repressie, opvolging, straffen,...) en geïntegreerde (alle partners/diensten zijn betrokken en werken samen) aanpak is doeltreffend maar moet nog versterkt worden.

Evolutie van de eigendomscriminaliteit

De eigendomscriminaliteit, meer bepaald die fenomenen waarin rondtrekkende daders actief zijn, is in ons land momenteel beheersbaar, en dit ondanks een aantal ongunstige omgevingsfactoren zoals de toenemende internationale mobiliteit en de economische crisis die we de afgelopen jaren ondergaan hebben.
Daarnaast stellen we wel vast dat het risico groter wordt in de (semi-) publieke ruimte (zakkenrollerij, 'shoulder surfing', metaaldiefstal) en in zekere mate afneemt in de strikt private ruimte (de woning, de handelszaak). Dit heeft ongetwijfeld te maken met het principe van 'veiligheid is een zaak van iedereen', waarbij het potentiële slachtoffer zich meer aangesproken voelt preventieve maatregelen te nemen in zijn private ruimte dan in de (semi-) publieke ruimte.

Nieuwe criminele markten en sterke mobiliteit

In de keuze van het type van delicten, laten daders zich leiden door het 'return on investment'-principe, waarbij de afweging wordt gemaakt tussen het risico dat ze dienen te nemen en de opbrengst die ze kunnen verwachten. Dit heeft tot gevolg dat regelmatig nieuwe criminele markten worden aangeboord. Voor de politie komt het erop aan deze nieuwe trends tijdig te detecteren, en in overleg met overheden en slachtoffers snel de gepaste maatregelen te treffen.

De sterke mobiliteit (snelle verplaatsingen binnen een quasi onbegrensde actieradius) van rondtrekkende daders blijft voor politie en overheid de moeilijkst te overwinnen factor. Een gerechtelijk optreden is bijna altijd een race tegen de tijd om de daders tijdig met de vereiste bewijslast voor de rechter te brengen en ze te laten veroordelen. Door hun mobiliteit slagen daders er nog altijd in zich te onttrekken aan een mogelijke rechtsvervolging in ons land. Het is dus belangrijk de interne cohesie van de aanpak door de verschillende EU-lidstaten te verhogen en de internationale rechtshulp te bevorderen.

België is een van de eerste landen in Europa dat een specifieke aanpak voor deze vorm van internationale criminaliteit heeft ontwikkeld. Deze prioriteit is bovendien op de Europese agenda geplaatst tijdens het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Meer informatie en concrete cijfers vindt u in het officieel persbericht op de website van de federale politie. Externe link Zie het origineel