D66

zaterdag 28 mei 2011

PGB opgeofferd door gebrek aan hervormingen

Het kabinet gaat het mes zetten in het persoonsgebonden budget (PGB), zo blijkt vandaag uit een artikel in de Telegraaf. Volgens Pia Dijkstra leidt dit tot extra wachtlijsten, minder keuzevrijheid en minder kostenbewustzijn. Per saldo zal het weinig opleveren: reguliere instellingen zijn duurder dan het PGB (wat is berekend op maximaal 75% van het bedrag van het laagste niveau in de reguliere zorg). Alleen echte hervormingen zullen de zorgkosten terugdringen, maar dat mag niet van de PVV.

Kabinet bezuinigt op keuzevrijheid zorg

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is geschokt over de aanstaande bezuiniging. "Dit gaat heel erg ver, het belemmert mensen om hun dagelijkse leven te leiden zoals zij dat willen. De VVD beloofde in haar verkiezingsprogramma het PGB tot een wettelijke regeling maken, nu draaien ze het voor een groot deel de nek om. 120.000 budgethouders zijn dus blij gemaakt met een dode mus."

Regie over eigen zorg

Dijkstra: "Het PGB is voor veel mensen de enige manier om aan hun zorgvraag tegemoet te kunnen komen. Wij vinden het belangrijk dat mensen zelf de regie hebben over hun zorg en daarmee over hun eigen leven. De wachtlijsten in de reguliere zorg zijn een groot probleem en daarnaast kunnen veel instellingen niet de specifieke zorg geven die deze groep mensen zo hard nodig heeft."

Weggegeven aan de PVV

"Dit is wéér een handreiking aan de PVV. De VVD was zelf groot voorstander van het PGB, nu blijkt dat ze het hebben weggegeven aan Wilders. Naast de keuzevrijheid zal ook het kostenbewustzijn van mensen verminderen. Juist door een eigen budget krijg je inzicht in de kosten van zorg en kunnen mensen bewust hun eigen keuzes maken. Dat is liberaal!" aldus Dijkstra.

In het VVD Verkiezingsprogramma van 2010 staat het volgende over het PGB:

`Dit staat haaks op de huidige situatie, waarin voor mensen met een chronische aandoening veel beslissingen door anderen worden genomen. Voor mensen die hun zorg helemaal zelf willen regelen, zal de VVD het persoonsgebonden budget wettelijk verankeren.'