Gemeente Eindhoven

Eindhoven benoemt religieus erfgoed tot monument

De gemeente Eindhoven maakt momenteel een inventarisatie van het religieus erfgoed (kerken, kapellen, kloosters en begraafplaatsen). De gemeente wil een aantal gebouwen benoemen tot gemeentelijk monument. Inwoners van Eindhoven kunnen hun stem laten horen en meedenken over welk religieus erfgoed de status `monument' verdient.

In de inventarisatie kijkt de gemeente naar de architectonische waarde, de stedenbouwkundige positie en de cultuurhistorische betekenis van de gebouwen. Aan de Commissie Ruimtelijke kwaliteit (voorheen Welstandscommissie) is advies gevraagd. De mening van de inwoners van Eindhoven wordt gevraagd met een enquête, waar iedereen aan mee kan doen.

Enquête

De enquête staat op www.eindhoven.nl/erfgoed. Hier staat een lijst van 30 religieuze gebouwen die nog geen status van monument hebben. De respondent krijgt steeds de vraag of hij het gebouw kent en of hij vindt dat het moet worden aangewezen als monument. Meedoen kan tot en met 22 juni.

Monument

Religieus erfgoed vertelt mede de geschiedenis van stad. Bijzonder erfgoed is het waard om te behouden. Dat kan door het gebouw of de plek te benoemen tot gemeentelijk monument. Het erfgoed wordt dan beschermd en zal ook in de toekomst kunnen bijdragen aan de identiteit van de stad. Een groot kerken en andere gebouwen in de stad is al een monument. Bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de St. Catharinakerk. Andere voorbeelden van monumenten zijn de St. Gerarduskerk, de Paterskerk en het klooster Mariënhage.