Gemeente Dongen

Spinselmotten versus eikenprocessierups

Publicatiedatum: 30-5-2011

Regelmatig krijgt de gemeente Dongen vragen van mensen die denken dat ze de Eikenprocessierups gezien hebben. In de meeste gevallen gaat het echter om de ongevaarlijke spinselmot.

Spinselmot
De spinselmotten hebben een voorkeur voor sleedoorn, meidoorn, lijsterbes, vogelkers, kardinaalsmuts, krentenboompjes en appelsoorten. De rupsen spinnen met duizenden tegelijk meterslange draden van zijde. Dat doen ze om aan vijanden zoals vogels en sluipwespen te ontkomen. Ondertussen vreten ze planten helemaal kaal, maar als de rupsen zich over enkele weken verpopt hebben tot vlinders krijgen de bomen en struiken opnieuw blad. Het is misschien een hinderlijk en vies gezicht, maar de rupsen kunnen geen kwaad.

Eikenprocessierups
De spinselmot moet niet verward worden met de eikenprocessierups die wel degelijk schadelijk is voor de huid en exceemachtige brandplekken geeft zoals bijvoorbeeld ook bij de bereklauw het geval is.

Wat is nu het verschil?
Eikenprocessierupsen zijn behaard en donker gekleurd. De rupsen van de spinselmotten zijn niet behaard en licht van kleur. De rupsen en de spinsels van de spinselmot zijn dan ook niet schadelijk voor de gezondheid.
Eikenprocessierpsen zijn in deze tijd van het jaar niet te vinden in lagere gewassen, de spinselmotten wel.
Eikenprocessierupsen zijn in deze fase van hun ontwikkeling uitsluitend in eiken te vinden. Spinselmotten zijn op diverse gewassen en bomen te vinden.

Bestrijding
De spinselmot is niet gevaarlijk en de gemeente Dongen bestrijdt deze dan ook niet. De Eikenprocessierups daarentegen vormt een gevaar voor de volksgezondheid en wanneer deze wordt waargenomen worden de rupsen weggezogen met een soort grote stofzuiger en afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Wanneer u eikenprocessierupsen langs de openbare weg ziet, kunt u dit melden bij de gemeente via 0800-0225004. Wanneer u op particulier terrein de eikenprocessierupsen ziet, kunt u contact opnemen met een ongediertebestrijdingsbedrijf.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd contact met de Eikenprocessierups en de resten ervan. Zorg bij een bezoek aan gebieden waar ze voorkomen voor een goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking vvan de rupsen niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid en ogengoed met water, eventueel ook de kleren wassen op 60°C. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Voor meer informatie kunt u terecht bij de GGD of het RIVM.

Zie ook:


* Johan Brouwers niet dé Uitblinker 2011