Gemeente Kampen

Ruimte voor 1 coffeeshop in gemeente Kampen

30-05-2011 Maandag 30 mei 2011 heeft burgemeester Bort Koelewijn het coffeeshopbeleid voor de gemeente Kampen vastgesteld. Voor een periode van vijf jaar wordt er één coffeeshop gedoogd binnen de gemeentegrenzen. Na vaststelling van het beleid heeft de burgemeester vandaag ook de definitieve vergunning verleend aan de exploitant van coffeeshop 't Keldertje aan de Boven Nieuwstraat. De medewerking aan deze gedoogde coffeeshop heeft als doel vermindering van drugsgebruik, het tegengaan van illegale verkoop op straat, korte lijnen tussen sofdrugsgebruikers en hulpverlening en het voorkomen en effectief tegengaan van overlast voor de omgeving. Met het oog hierop, verbindt de burgemeester allerlei voorschriften aan de vergunning. Ondertussen is de illegale coffeeshop in de Schoolstraat gesloten. Met ingang van vandaag gaat de gedoogde coffeeshop aan de Boven Nieuwstraat open.

Zienswijzen

Er zijn geen zienswijzen ingediend op het coffeeshopbeleid dat zes weken ter inzage heeft gelegen. De exploitatievergunning en gedoogbeschikking hebben eveneens ter inzage gelegen. Hier zijn in totaal vijf zienswijzen op ingediend. Deze zienswijzen richten zich niet zo zeer tegen een coffeeshop in het algemeen, maar tegen de locatie in relatie tot de te verwachten en al aanwezige overlast. Ook vrezen de indieners van de zienswijzen voor een toename van criminaliteit en een waardedaling van de huizen. De burgemeester heeft de ingediende zienswijzen meegenomen bij zijn definitieve besluit, maar de zienswijzen zijn geen aanleiding geweest de exploitatievergunning of gedoogbeschikking aan te passen.

Aanpak overlast

De uitgesproken vrees voor overlast wordt serieus genomen. Er wordt op naleving van de opgelegde voorschriften gecontroleerd. Daarnaast gaat de gemeente elke maand met buurtbewoners en exploitant evalueren, zodat eventueel aanvullende maatregelen getroffen kunnen worden. Ook aan de bestaande overlast in de Boven Nieuwstraat en op het `Van Dijksboekhuispleintje' wordt wat gedaan. Hiervoor zijn maatregelen in de maak. Uitgaansgerelateerde overlast van de hele binnenstad is een onderwerp dat het komende jaar uitgebeid aan de orde gaat komen in gesprekken met de horeca in het kader van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU). Dit samenwerkingsverband tussen gemeente, horeca, politie en andere belangrijke partijen is gericht op een veiliger en prettiger uitgaansleven, ook voor binnenstadbewoners.

De besluiten en de achterliggende stukken worden gepubliceerd via weekblad De Brug en zijn vanaf 1 juni eveneens te vinden op de website van de gemeente Kampen. Buurtbewoners zijn via e-mail op de hoogte gesteld van het besluit.
30-05-2011