Groen!

Groen! pleit voor snel herstel Kalmthoutse heide

door Dirk Peeters (Vlaams parlementslid) op 27 mei 2011 in "Milieu en natuur"

Ons land werd op korte tijd drie keer zwaar getroffen door grote branden in bos- heide- en natuurgebieden. Na de Hoge Venen en Meeuwen-Gruitrode was het de beurt aan de Kalmthoutse heide. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) noemt deze brand nu al de grootste ecologische ramp ooit in Vlaanderen. 600 ha heide en natuur zijn in Vlammen op gegaan met alle gevolgen van dien voor de zeldzame fauna en flora van de heide.

Kalmthoutse Heide na de brand (foto: Djumbo, CC: by-sa-nc) Vlaanderen heeft in vergelijking met andere Europese landen al heel weinig natuur. Daarom is het van groot belang er zeer spaarzaam mee om te springen zeker als we weten dat de heidegebieden in Europese context als zeer zeldzaam en uiterst kwetsbaar worden beschouwd.

Groen! vraagt dat minister Schauvliege dringend maatregelen neemt om rampen als deze te voorkomen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Peeters: "Bij droge weersomstandigheden is een Vlaamse regeling nodig om kwetsbare bos- en natuurgebieden tijdelijk voor het publiek te sluiten. Nu gebeurt dit in sommige natuurgebieden wel en in andere niet, dat is niet logisch. De risico's zijn te groot, de opgelopen schade te omvangrijk en het herstel zal wellicht jaren duren. In Kalmthout moet er ook onmiddellijk werk gemaakt worden van het natuurherstel door een aangepast heidebeheer om te voorkomen dat de heidevegetatie overwoekerd wordt. De minister moet dit herstel nu prioriteit geven."

Groen! verwacht ook dat Vlaams minister Schauvliege dringend overlegt met haar federale collega over een betere uitrusting van de brandweer en over een meer efficiënte communicatie.

Contact: Dirk Peeters -