Gemeente Lopik

Eikenprocessierups ook in Lopik

eikenprocessierups

In de gemeente Lopik zijn op diverse eiken rupsen van de eikenprocessierup aangetroffen. De bomen staan verspreid langs wegen zowel buiten als binnen de bebouwde kom. Medewerkers van de gemeente Lopik hebben de eiken waar rupsen zijn aangetroffen voorzien van een roodwit lint.
Komende week zal een gespecialiseerd bedrijf de bomen die in de buurt van speelplaatsen, langs fietspaden en dicht bij woningen staan, ontdoen van de rupsen. Op overige plekken zal geen bestrijding plaatsvinden.

De eikenprocessierupsen zitten overdag vooral in een nest van witte draden op de stam of op dikke takken luwen als een soort dot in eikenbomen. Vooral in de nacht zijn ze actief en eten dan van de bladeren. Het lijkt níet op de spinselmot, die als spinrag over allerlei bomen en struiken groeit.
Tussen mei en augustus kunnen mensen in aanraking komen met de brandhaartjes wanneer ze onder de besmette eikenbomen doorlopen, of wanneer besmette bomen vlak bij ramen van een huis staan. Reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Wat kunt u doen?
Heeft u de eikenprocessierups gezien in bomen in de openbare ruimte, die nog niet zijn voorzien van een roodwit lint? Geef dat dan door aan het meldpunt van de gemeente, email meldpunt@lopik.nl of tel. (0348) 55 99 85.
Heeft u de eikenprocessierups in uw tuin aangetroffen? Wij raden u aan om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Zij kunnen zorgen voor een veilige en efficiënte bestrijding.

Hoe kunt u contact met de rups vermijden?
Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden Celsius). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

De klachten
Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten.

Contactinformatie
Voor meer informatie over de gezondheidsklachten en het voorkomen daarvan, kunt u terecht op de website van de GGD, www.ggd.nl.