KNHS

Groot deelnemersveld op 9e NK Endurance
30 mei 2011
nk endurance

ERMELO (KNHS) Op zaterdag 4 juni vindt op en rond het terrein van het KNHS-centrum in Ermelo de negende editie van de Fasna Trail plaats. Tijdens deze internationale endurancewedstrijd worden afstanden gereden van 90, 120, 141 en 160 km. De koningsafstand van 160 km vormt tevens het decor voor het Nederlands kampioenschap.

De deelnemerslijst van de Fasna Trail telt dit jaar ruim 70 combinaties, afkomstig uit acht verschillende landen. Op de open wedstrijd over 160 km, de langste afstand, komen maar liefst 30 deelnemers aan de start. Onder hen zijn 13 Nederlanders die de sportieve strijd om de nationale titel aangaan. De winnaar mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen Endurance noemen.

Dit jaar wordt tijdens de Fasna Trail voor het eerst een landenwedstrijd (CEI-O) gehouden. Verder gaan op de 120 km diverse jonge ruiters van start om zich te kwalificeren voor deelname aan het WK voor Junioren en Young Riders in Abu Dhabi. Verschillende Nederlandse combinaties hebben inmiddels al voldaan aan de kwalificatie-eisen voor het EK in het Zuid-Franse Florac.

Nieuwe impuls
In 2010 stond de Fasna Trail voor het eerst sinds jaren niet op de internationale wedstrijdkalender, een gemis voor de endurancesport in Nederland. De organisatie heeft hard gewerkt om de enige Nederlandse CEI-wedstrijd weer op de kaart te krijgen en dat is gelukt. Verschillende nieuwe sponsoren ondersteunen het evenement, evenals de trouwe hoofdsponsors Havens en Nissan.

De Belg Emile Docquier die enige tijd geleden door de KNHS is aangesteld als bondscoach endurance is uiteraard aanwezig tijdens de Fasna Trail. Verder is er weer een grote internationale groep juryleden en veterinairen in functie, en ook maken vele vrijwilligers het mogelijk dat deze internationale wedstrijd georganiseerd kan worden.

Vrije toegang
De opzet van de Fasna Trail is aantrekkelijk voor zowel deelnemers als toeschouwers. De combinaties komen tijdens de wedstrijd verschillende keren terug op het hoofdterrein voor een vetgate, een tussentijdse rustpauze met een verplichte keuring door dierenartsen. De laatste kilometers eindigen op een grasbaan voor de hoofdtribune, waar de finish is.

Toeschouwers hebben vrije toegang. Zij kunnen de wedstrijd en de tussenstanden de hele dag volgen en kunnen bovendien uitgebreid kennismaken met de endurancesport bij de standjes in het strodorp. Op de wedstrijddag zijn de tussenstanden en fotos te zien op www.fasnatrail.nl. Ook dit jaar wordt de tijdwaarneming en computerregistratie weer verzorgd door Timing-Solutions.

Programma

Vrijdag 3 juni
Voorkeuringen vanaf 16.00 uur

Zaterdag 4 juni
CEI3* 160 km: start 6.00 uur
Finish verwacht vanaf 17.00 uur (bij gem. snelheid van 20 km/h) (totaal 190 min. rust)

CEI3* 141 km: start 6.30 uur
Finish verwacht vanaf 16.00 uur (bij gem. snelheid van 20 km/h) (totaal 170 min. rust)

CEI2* 120 km (ook YR): start 7.00 uur
Finish verwacht vanaf 15.00 uur (bij gem. snelheid van 20 km/h) (totaal 125 min. rust)

CEI1* (ook YR) 90 km: start 7.15 uur
Finish verwacht vanaf 13.00 uur (bij gem. snelheid van 20 km/h) (totaal 75 min. rust)

Zondag 5 juni
Prijsuitreiking: 11.00 uur

De (voorlopige) deelnemerslijst is te vinden op www.fasnatrail.nl .