GroenLinks


Zorgbezuiniging dom en pijnlijk voor chronisch zieken

Tweede kamerlid Linda Voortman is verbijsterd door het nieuws in de Telegraaf dat het kabninet serieus overweegt 90% van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) in de zorg te schrappen. Hierdoor verdwijnt de mogelijkheid voor patiënten om zelf te bepalen hoe zij zorg willen krijgen nagenoeg helemaal.

Voortman: "Dit zou een hele domme bezuiniging zijn. Deze bezuiniging komt rechtstreeks op het bordje van chronisch zieken. 40% van de mensen doet nu een beroep op een pgb omdat dit de enige manier is om zorg te kunnen krijgen. Daar zou het kabinet aan moeten werken in plaats van tevreden pgb-houders hun pgb af te pakken!"

GroenLinks is in de Tweede Kamer een groot voorvechter van het pgb. Eerder diende Voortman al een motie in over het opheffen van de pgb-stop en maakte zij zich hard voor het voortbestaan van wooninitiatieven gefinancierd door het pgb. Voortman begrijpt niet dat er gesproken wordt over het schrappen van 90 procent van de pgb's, terwijl er alternatieve bezuinigingen mogelijk zijn die geen pijn doen bij pgb-houders.

GroenLinks wil verder onderzoek naar een zogenaamd patiëntvolgend budget. Dat geeft ruimte aan innovatie in de zorg, leidt tot gezonde concurrentie tussen zorgaanbieders en geeft de cliënt de regie. Het kabinet zou door deze bezuiniging alle mogelijkheden om zulke op de patiënt toegesneden zorg dwarsbomen.

Voortman: "Elk pgb leidt tot besparing in de reguliere zorg. Dit is de ultieme buiging van de VVD naar de PVV. De VVD was altijd groot pleitbezorger van het pgb, maar draait deze vorm van eigen regie nu de nek om."

Voortman zet zich de komende week in om het kabinet op andere gedachten te brengen. Zij zal het verzet van patiënten en patiëntenorganisaties in de Kamer een stem geven. Op Hemelvaartsdag gaat zij op bezoek bij het Thomashuis in Maartensdijk.