FNV KIEM

Concert vol toorn tegen de bezuinigingen

maandag 30 mei 2011

Driehonderd muzikanten van het Muziekcentrum van de Omroep hielden gisteren een flashmob op de Dam. Rennen met die bas! Herrie op de Dam. Tegen een achtergrond van ratelende toeristenkoffers en schetterende boxen is de kwartfinale van de Beach Soccer League bezig, in een vierkante bak wit zand. Voor de ingang ervan wachten muzikanten in zwart jacquet. Eén van hen stemt een contrabas en hijst die op zijn schouder. Zijn collega's vormen een lange rij. Bijna alle muzikanten van het Muziekcentrum van de Omroep maken zich op voor een grote protestactie, nadat ze eerder in 24 ensembles onverwachte concerten speelden, verspreid over de hele stad.

Om 3 uur zijn de voetballers klaar. Terwijl ze het zand van hun knieën kloppen, roept een verslaggever vanaf een tribune: ''Bezuinigingen ja, halvering nee!'' Drie pauken worden de zandbak in gesjouwd. Op de rug van de paukenisten zit een wit vel geplakt. Het is bladmuziek, maar van veraf lijkt het wel een schietschijf. De leden van het Radio Kamer Filharmonie ploegen eerst de zandbak in. Ze worden gevolgd door Jules Buckley, die de vier divisies van het MCO dirigeert. Hij staat als een gladiator in een arena.

Strijdlustig
Het Radio Kamer Filharmonie begint strijdlustig de nieuwe compositie met militaristisch getrommel, terwijl het Metropole Orkest de arena betreedt. Dat krijgt de handen van het publiek op de volle tribunes op elkaar. Intussen kiest ook het Radio Filharmonisch Orkest positie.

De strijkers en blazers van het RFO werken toe naar een grimmige climax. En dan staat het Groot Omroepkoor als één man op van een tribune. De zangers brullen het O fortuna uit de Carmina Burana naar hun collega's in de arena. De Latijnse tekst is onverstaanbaar, maar de toorn spat eraf. ''Tof dat ze de tune van de Champions League doen!'' zegt voetballer Kevin Heuvelink, die zich aan de rand van de bak staat warm te draaien voor zijn volgende wedstrijd: de halve finale.

Sinds de bekendmaking van het regeerakkoord heeft Anton Kok, directeur van het MCO, gestreden voor het behoud van het muziekcentrum. Deze week worden de exacte plannen van minister Bijsterveld (OCW) gepresenteerd. In plaats van de verwachte 60 procent hoopt Kok te kunnen bewerkstelligen dat het MCO even veel kan bezuinigen als de omroepen: ongeveer 25 procent. ''We vallen nu tussen wal en schip.'' De actie op de Dam moet de zichtbaarheid van het MCO vergroten. Jammer dus dat coryfee Jaap van Zweden er niet is, en geen enkele politicus. Het MCO gaat op naar een wredere arena: de Tweede Kamer. (Bron: Parool, Mariska van der Meij)

Kijk voor de beelden naar de site van MCO

Zie het origineel